Erişilebilirlik

Dolar Türk Lirası Karşısında Yükselişe Geçti


Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı’ndan alınmasının ardından Asya piyasalarında Dolar, Türk Lirası’na karşı yükselişe geçti.

Türk Lirası, Dolar karşısında bir ara yüzde 16 değer kaybetti ve 8.39’a kadar yükseldi.

Dolar haftayı 7,21 civarında kapatmıştı.

Goldman Sachs da Türk Lirası ve fonlarının mali piyasaların açılışında oldukça değer kaybedeceğini öngörmüştü.

Türk Lirası'nın değer kaybı Dolar ve Euro karşısında yüzde 10'u geçmiş durumda.

TD Securities’de stratejist olan Cristian Maggio’ya göre de önümüzdeki günlerde Türk Lirası yüzde 10-15 değer kaybedecek.

Rodrigo Catril, NAB’de stratejist. Catril’e göre Erdoğan’ın Ağbal’ı görevden alma kararı yeni başkanın yüksek enflasyonla mücadele hala amaç iken faizleri indirip indirmeyeceği sorusunu gündeme getirmiş durumda.

Wall Street bankası Goldman, müşterilerine Türkiye’ye yatırım tavsiyelerini değerlendirdiğini ve Türk Lirası’nda aralıklı düşüşler beklediğini aktardı.

Son gelişmelerle Türk Lirası Ağbal döneminde kazandığı değerini 10 dakika içinde kaybetmiş görünüyor.

Yatırımcılar ise Türkiye'ye daha sıkı para politikası uygulaması çağrısı yapıyor.

Türkiye'de faiz oranı yüzde 19 ve bu da yatırımcıları çeken bir unsur.

4,5 ayda faiz 7,75 puan arttırıldı ama dolar yeniden 8’i aştı

Dolar/TL kurunun işlem gördüğü yeni seviye olan 8,20-8,40 bandı, son bir yıl içinde bir kez aşılmıştı.

Ekim ayındaki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasanın artış beklentisine rağmen faiz oranın yüzde 10,25’te sabit tutulmasının ardından dolar/TL kuru 8,51’i görmüş ve bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ı görevden almış ve iki gün önce görevden aldığı Naci Ağbal’ı Merkez Bankası Başkanı olarak atamıştı.

18 Mart’taki PPK toplantısında faizi piyasanın bir puanlık artış beklentisine rağmen iki puan arttırarak yüzde 19’a yükselten Ağbal’ın gece yarısı operasyonuyla görevden alınması üzerine ekonomi çevrelerinde ‘‘kara pazartesi’’ senaryoları dile getiriliyordu.

Merkez Bankası’nın yeni başkanından ‘‘şeffaflık’’ vurgusu

Kurdaki bu artışın önüne geçmek için Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan AKP eski milletvekili ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Şahap Kavcıoğlu, art arda iki hamle yaptı.

Önce yazılı açıklama yayınlayan Kavcıoğlu, ‘‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır’’ sözleriyle piyasalara güven vermeye çalıştı.

Yeni başkanın ‘‘olağanüstü toplantı olmayacak’’ güvencesi piyasa aktörlerini rahatlatmamış görünüyor

Bu açıklamayla yetinmek istemeyen yeni Başkan Kavcıoğlu, pazar günü öğle saatlerinde Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’la birlikte online toplantıda banka genel müdürlerini doğrudan bilgilendirdi.

Merkez Bankası’nın ana hedefinin enflasyonla mücadele edeceğini belirten yeni başkan, Para Politikası Kurulu toplantısının planlandığı gibi 15 Nisan’da olacağını teyit ederek kulislerde konuşulan olağanüstü toplantı ile faizlerin düşürüleceği iddiasını reddetti.

Ancak Türk lirasının erken Asya piyasalarındaki değer kaybı, 9 Şubat’ta Yeni Şafak’ta kaleme aldığı köşe yazısında ‘‘Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasında ısrar etmemesi gerekir. Dünyada faizler sıfıra yakınken bizde faiz artışına gitmek ekonomik sorunları çözmeyecektir. Aksine, ilerleyen dönemlerde sorunları daha da derinleştirecektir. Çünkü, faiz artışları dolaylı olarak enflasyonun artmasına yol açacaktır’’ yorumunu yapan Merkez Bankası’nın yeni başkanının mesajlarının piyasalarda henüz karşılık bulmadığını gösteriyor.

CHP’li Öztrak: ‘‘Bu görülmemiş beceriksizliğin müellifi Erdoğan şahsım hükümetidir’’

Türk lirasının değer kaybıyla ilgili muhalefetten ilk tepki olan CHP Sözcüsü Faik Öztrak’tan geldi.

Eski Hazine Müsteşarı da olan Öztrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘‘Faizi yüzde 17'den yüzde 19'a çekip, TL'nin yüzde 10'un üzerinde değer yitirmesine sebep olmak. Hem daha yüksek faiz hem daha değersiz TL ile milleti ezmek. Bu görülmemiş beceriksizliğin müellifi Erdoğan şahsım hükümetidir’’ ifadelerini kullandı.

Wall Street bankası Goldman, müşterilerine Türkiye’ye yatırım tavsiyelerini değerlendirdiğini ve Türk Lirası’nda aralıklı düşüşler beklediğini aktardı.

Ağbal’ın yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atanmıştı.

Kavcıoğlu faiz arttırımına karşı bir isim olarak biliniyor.

Yeni Merkez Bankası Başkanı enflasyonda kalıcı düşüş sağlama hedefini açıklamıştı.

Bu arada yeni haftada kabine değişikliği olabileceğine dair iddialar kamuoyunun gündeminde.

İddialar arasında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ayrılması da var.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG