Erişilebilirlik

İyi Kolesterolü Arttırmanın Yolları Aranıyor


İyi Kolesterolü Arttırmanın Yolları Aranıyor
İyi Kolesterolü Arttırmanın Yolları Aranıyor

Statin türü ilaçlar kötü kolesterol seviyesini düşürerek, kalp hastalıklarını önlemede etkili bir yol oldu. Ancak yine de birçok kişi kalp krizi ve felç riskiyle karşı karşıya. Bu yüzden, doktorlar şimdi de iyi kolesterol seviyelerini yükseltmenin yollarını arıyor. Bu zorlu çabada yeni bir ilaç umut vaat ediyor.

Statin, kötü kolesterol seviyesini düşürmek için kullanılıyor. Kolesterol vücudun ihtiyaç duyduğu bir yağ, ancak bunun da farklı türleri var. Örneğin kötü kolesterol diye bilinen LDL yapışkan ve damar çeperlerini kapladığında kan dolaşımını engelleyerek kalp krizine neden olabiliyor.

Cleveland Kliniği’nden kalp hastalıkları uzmanı Doktor Steven Nissen, “Birçok hasta, kötü kolesterol seviyeleri düşükken bile kalp krizi veya felç geçirebiliyor,” diyor.

Doktor Steven Nissen, iyi kolesterolü yükseltecek bir ilaç geliştirmeye çalışıyor. Nissen’in çalışmaları EVACETRAPIB adlı ilaç üzerinde yoğunlaşıyor. Kısa süre önce 400 hastaya, EVACETRAPIB tek başına veya statin’le karıştırılarak verildi. Bazıları da ya sadece statin ya da placebo kullandı. Doktor Nissen,”İlaç iyi kolesterolü %130 seviyesinde yükseltti. Aynı zamanda kötü kolesterolü de %36 oranında düşürdü,” diyor.

Bu yeni ilaç deneylerde iyi sonuç verse de, onaylanması için daha fazla araştırılması gerekiyor. İlacın onaylanabilmesi için iyi ve kötü kolesteroller üzerindeki etkisinin yanı sıra, bu duruma bağlı diğer komplikasyonları da önleyip-önleyemeyeceğini belirlememiz gerekiyor.
Yeni ilaçla ilgili araştırma, Amerikan Tabipler Birliği’nin dergisinde yayınlandı.


XS
SM
MD
LG