Erişilebilirlik

Doktorlar Suriye'ye Yardım Çağrısında Bulunuyor


Uluslararası kamuoyu Suriye’deki kimyasal silahları imha etmek için harekete geçmişken Sınır Tanımayan Doktorlar, tüm taraflara insani yardımlara izin verme çağrısında bulundu

VOA: “Sınır tanımayan doktorlar Suriye’de nasıl bir değişiklik görmek istiyor?”

Bart Janssens: “Bizim görmek istediğimiz hayat kurtaran yardımlara, son iki haftadır kimyasal silahların imha edilmesi ile ilgili çalışmalara verildiği kadar önem verilmesi. Bizim gördüğümüz, bu konuda büyük adımlar atıldı ve gözlemciler ülkeye geldi. Bizce yardıma kapalı bölgelere daha fazla ilaç ve gıda göndererek bu gelişmelerin bir tekrarı yapılmalı. Şam’ın doğu ve batı Guta mahallelerine uzaktan yardım yolluyoruz çünkü buralara giremiyoruz. Bize gelen bilgiler ise, giderek daha endişe verici hale geldi. Beslenme yetersizliği gittikçe arttı ve açlığın üzerine bir de ilaç sıkıntısı başladı. Yardım ve özellikle tıbbi yardım ön cepheyi aşamıyor. Birkaç ay önce yardım yollamak birkaç gün alırken şimdi birkaç hafta sürüyor.”

VOA: “Kurumunuz bu çağrıyı neden şimdi yapıyor?”

BJ: “Çünkü kimyasal silahlarla ilgili gelişmelerden sonra siyasi iradenin ülkede değişime neden olabileceğini gördük. Biz bu düzeyde bir çalışmanın insani yardım için de tekrarlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu kimyasal silah uzmanları, insanların ciddi açlık ve ilaç eksikliği yaşadığı bölgeleri ziyaret edecek ve bu, durumun saçmalığını ortaya koyuyor. Biz de bu yüzden Suriye hükümetinden, muhalif güçlerden ve ülkede bu tür bir anlaşma yapabilecek diğer ülkelerden hızla hareket edip benzer bir anlaşmaya varmasını bekliyoruz. Birçok mahalle insani yardım bekliyor.”

VOA: “Bunun için ne tür somut adımlar atılmalı?”

BJ: “Bence kimyasal silahların temizlenmesi için çalışan aynı insanlar bir masa etrafında toplanmalı. Açık bir anlaşmaya varılmalı ve birkaç hafta içinde nasıl somut adımlar atılacağına karar verilmeli. Ön cepheler bu tür hayat kurtaran yardımlara açılmalı.”

VOA: “Hiçbir şey yapılmazsa sonuçları ne olabilir?”

BJ: “Bunun sonucu durumun giderek kötüye gitmesi olacak. Ben yalnızca ilaç eksikliğinden bahsettim ama gün geçtikçe doktorlar bu bölgeleri terk ediyor. Çünkü çok tehlike hale geldi. Birkaç hafta içinde açlığın çok ciddi boyutlara ulaşmasını bekliyoruz. Bu da ölümleri artıracak. Yalnızca yaralanma nedeniyle değil insanların tamamen gıdasız kalması sonucu. Bu bölgelerde yüzbinlerce insan yaşıyor. Yalnızca doğu ve batı Guta’da yardımın ulaşamadığı 12 bin kişi var.”

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG