Erişilebilirlik

Doğu Ukrayna’da Gerginlik Tırmanıyor


Ukrayna’nın doğusundaki kentlerde gösteriler düzenleyenler Rusya’yla birleşmek için referandum talebinde bulunuyor.

Kırım’dan sonra, doğudaki şehirlerini de Rusya’ya kaptırma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kiev, göstericilerin hükümet binalarını ele geçirdiği Harkov, Luhansk ve Donetsk’te asayişi sağlamakta zorlanıyor.

Harkov’daki eylemlere müdahale eden Ukrayna güvenlik güçleriyle göstericiler arasında silahlı çatışma yaşandığı ve an az 60 göstericinin tutuklandığı kaydedildi.

Donetsk’te göstericiler hükümet binalarının işgalini sürdürürken, Luhansk’ta göstericilerin rehin aldığı iddia edilen 60 kişiden 50’sini serbest bıraktığı açıklandı. Yetkililer, protestocuların hükümet binalarına patlayıcı yerleştirdiklerini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki karışıklığın arkasında Rus ajanlar olduğunu söyledi. Kerry, Rusya’yı Kırım’da olduğu gibi bir askeri müdahaleye zemin hazırlamakla suçladı.

Senato’da konuşan Kerry, Amerika Başkanı Barack Obama’nın, Ukrayna’da istikrarsızlık yaratan Rusya’ya karşı daha sert yaptırımlar uygulamaya hazırlandığını belirtti.

Öte yandan, güneydoğu Ukrayna’nın, ülkenin geleceğiyle ilgili tartışmalara dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgede ağırlıklı olan Rus kökenli nüfusa görüşmelerde söz hakkı verilmesini istedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG