Erişilebilirlik

Doğu Ukrayna'da Çatışmalar Sürüyor


Ukrayna’nın doğusunda hükümet kuvvetleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalar Salı günü de tüm şiddetiyle devam ederken iki taraf da diğerine ağır kayıplar verdiklerini iddia ediyor.

Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov Parlamentoda yaptığı konuşmada Luhansk bölgesinde bir isyancı kampının tahrip edildiğini ve çok sayıda teröristin öldürüldüğünü ayrıca hükümet kuvvetlerinin komşu Donetsk bölgesinin kuzeyini ele geçirmek üzere olduklarını önesürdü.

Ayrılıkçı liderlerden Slovyansk belediye başkanı Viçaslav Ponomayrov ise bir Ukrayna savaş uçağıyla bir helikopteri düşürdüklerini, bazı tankları ve bir zırhlı personel aracını tahrip ettiklerini ileri sürdü.
Ancak Ukrayna askeri sözcüsü savaş uçağının düşürüldüğünü yalanladı.

Bir gün önce yüzlerce ağır silahlı ayrılıkçı Luhanks’da Rus sınırı yakınlarındaki Ukrayna sınır muhafızları karargahına saldırmıştı. Gün boyunca süren çatışmalarda beş isyancı öldürülürken dördü ağır 10 Ukrayna askeri yaralanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pazartesi günü Ukrayna’nın doğusunda bir ‘insani koridor’ oluşturmak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne karar tasarısı sunacaklarını açıkladı.
Ukrayna’nın doğusundaki durumun giderek kötüleştiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Lavrov, tasarının, bölgedeki şiddet eylemlerine son verme çağrısı içerdiğini belirtti.
Lavrov, “Batılı meslektaşlarımız uzun süredir bize Ukrayna’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra durumun sakinleşeceğini söylüyordu. Ancak bunun tam tersi yaşanıyor” dedi.

Öte yandan Rus devlet doğalgaz şirketi Gazprom, Ukrayna’ya doğalgaz akışını kesmeyi ertelediğini açıkladı. Bu karar sadece Ukrayna’yı değil, Avrupa’daki başka ülkeleri de etkileyecek nitelikte.

Ukrayna’nın doğalgaz borcunun 786 milyon dolarını ödemesi üzerine Rusya, Ukrayna’ya doğalgaz akışını bir hafta daha uzattı. Ukrayna ve Rusya, doğalgaz anlaşmasına dair görüşmelere Brüksel’de devam edecek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG