Erişilebilirlik

Doğu Çin Denizi’ndeki Gerginlik Sürüyor


Çin, yeni ilan ettiği hava savunma alanından geçen Amerikan ve Japon uçaklarını yakın takibe almak üzere bölgeye iki savaş uçağı gönderdi

Çin, Doğu Çin Denizi'nde yeni ilan ettiği hava savunma alanından geçen Amerikan ve Japon uçaklarını yakın takibe almak üzere iki savaş uçağı gönderdiğini bildirdi.

Ülkenin resmi Xinhua ajansının Savunma Bakanlığı sözcüsünü kaynak gösterdiği haberinde, Japonya denetimi altındaki tartışmalı adalar üzerinde devriye gezen Çin’e ait savaş uçaklarının iki Amerikan, 10 Japon uçağını tespit ettiğini bildirdi.

Haberde, Çin savaş uçaklarıyla, Amerikan ve Japon uçakları arasında herhangi bir iletişim veya bağlantı kurulduğuna dair bilgi yer almıyor. Washington ve Tokyo yönetimlerinden bu haber sonrası henüz bir açıklama yapılmadı.

Pekin yönetimi Perşembe günü bölgedeki bu faaliyetleri izlemek üzere savaş uçakları gönderdiğini açıklamıştı. Çin Savunma Bakanlığı ise geçen hafta, bölgedeki tüm uçakların kendini tanıtarak Çin’in belirlediği kurallara uyması gerektiğini ilan etmişti.

Pekin’in bölgedeki uygulamasını eleştiren Amerika, Japonya ve Güney Kore, Çin’in yeni hava savunma sahasını tanımadıklarını bildirmiş ve kendi uçaklarını Çin’in izni dışında bu bölgede uçurduklarını açıklamıştı.

Amerika iki B-52 bombardıman uçağını Çin’in izin alınmasını şart koştuğu hava savunma bölgesinde tartışmalı adaların yakınında uçurmuştu.

Bu bölge, Japonya'da Senkaku, Çin'de Diaoyu adıyla bilinen ve iki ülke arasında gerginlik kaynağı olan adaları da kapsıyor.

Çinli yetkililer yaptıkları açıklamada yapılan uçuşların rotasının eş zamanlı olarak izlendiğini belirtti ancak bir müdahale yapılmadığı bildirildi.

Çin ile Japonya arasında uzun süredir yaşanan bu anlaşmazlık, Çin’i aralarında Filipinler, Vietnam, Bruney ve Malezya’nın da olduğu diğer Asya ülkeleriyle karşı karşıya getiren sorunlardan sadece biri.

Çin, mevcut anlaşmazlıklar konusunda müzakerelere yeşil ışık yaksa da çok taraflı müzakere çağrılarını reddederek, her ülkeyle ayrı ayrı görüşmeye çaba gösterdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG