Erişilebilirlik

Türkiye ve Fransa Arasındaki Doğu Akdeniz Gerilimi Yükseliyor


Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin doğal kaynak arama faaliyetlerine, Yunanistan’ın gösterdiği tepkiye destek veren Fransa’yla Türkiye arasında tansiyon, karşılıklı açıklamalarla yükselmeye devam ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Fransa’nın Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la birlikte bir askeri tatbikata katılmasının ardından "Doğu Akdeniz’de kırmızı çizgi politikası uyguladıkları" şeklindeki açıklamasına Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yanıt verdi.

Basın brifinginde konuya ilişkin bir soruya yanıt veren Aksoy, “Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. Bölgede bir kırmızı çizgi var ise bu ancak Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır. Kendini dev aynasında görenlerin hakikatlerle yüzleşme zamanı gelmiştir. Emperyalist anlayışlarını haritalara çizgi çekerek belirleme dönemi geride kalmıştır. Türkiye, meşru hak ve çıkarlarını bir 'armada' göndermek suretiyle cebren gasp etmeye teşebbüs eden herkesi caydırmaya muktedirdir. Bu vesileyle hatırlatmak isteriz ki, Doğu Akdeniz'deki ihtilaflar bölge dışı aktörlerin kışkırtmalarıyla değil, ancak kıyıdaş ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliği sayesinde hakkaniyet temelinde çözüme kavuşacaktır” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Yunanistan’a destek amacıyla bölgeye bir savaş gemisi gönderme kararını savunmuş ve "Bu konuda doğru yaptığımı düşünüyorum. Bu benim her zaman sahip olduğum kırmızı çizgi politikasıdır. Türkler sadece böyle düşünür ve bundan anlar" açıklamasını yapmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG