Erişilebilirlik

Diyarbakırlı Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü


Bir süre önce iki hafta içinde 3 kadının öldürüldüğü Diyarbakır’da kadınlar, şiddeti protesto amacıyla yürüyüş yaptı. Yürüyüşe katılan kadınlar, tüm kesimleri cinayetlere karşı seslerini yükseltmeye çağırdı.

Diyarbakırlı Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00

‘Kadın Cinayetleri Politiktir’ sloganıyla düzenlenen yürüyüş için, geçen ay kocası tarafından öldürülen Avukat Müzeyyen Boylu’nun vurulduğu Kayapınar ilçesi seçildi. Baro, Rosa Kadın Derneği, KESK, İHD, THİV, Tabip Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlar düzenlediği yürüyüş için polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Ellerinde siyah pankartların yanı sıra, "Yasta değil isyandayız", "Kadınlar durmayacak kadın susmayacak kadın haykıracak", "Çocuk istismarı insanlık suçudur", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Sevgi öldürmez yaşatır" yazılı dövizler taşıyan kadınlar, sloganlar eşliğinde yürümeye başladı. Rojava Parkı'na kadar süren yürüyüşe çevrede toplanan vatandaşlar da alkış ve sloganlarla destek verdi.

Yürüyüşün sonunda katılanlar adına ortak bir açıklama yapıldı. Grup adına konuşan Rosa Kadın Derneği Üyesi Bedriye Aydın, tüm kesimleri kadına yönelik şiddete karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Açıklamayı kadınlarla birlikte okuyan Aydın, “Bir kez daha yineliyoruz; suça sessiz kalmak, suça ortak olmak demektir. Susmayın! Bu cinayetlere ortak olmayın! Bu, devletin, yargının, erkeklerin, medyanın ve tüm toplumun meselesidir. Rakamlardan ibaret değiliz. Fakat unutmuyoruz, her güne eksilerek başlıyoruz. Erkek aklının öldürmek için ortaya attığı bahanelerle toplumun sistematik olarak duyarsızlaştırılmasına, kayıplarımızın sıradanlaştırılmasına itiraz ediyoruz. Hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. Boşanmak istiyoruz öldürülüyoruz, nafaka istiyoruz öldürülüyoruz, sokağa çıkıyoruz öldürülüyoruz. Artık yetti diyoruz. Biz yaşamak istiyoruz" dedi.

Yürüyüşe katılan kadınlar tepkilerini VOA Türkçe mikrofonuna anlattı. Aktivist Bahar Karakaş “Gerek bölgemizde gerek Türkiye genelinde kadın cinayetleri artarak devam etmektedir. İktidarın sürekli görmezden gelmesi kadına yönelik şiddeti yok saymaya çalışması, abartıldığını düşünmesi, öfkemizin sahaya çıkması gerektiği fikrini doğurdu” dedi.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Esra Çevik ise herkesi bu tarz eylemlere destek vermeye çağırdı. Çevik, “Son süreçte artan şiddetten ötürü bütün kadın dernekleriyle birlikte bir çalışma yapma ihtiyacı duyduk. Gelen herkese yerimiz var gelemeyen ama gönülden destek verenlere cesaret vermek için buradayız” diye konuştu.

Yürüyüşe katılan kadınlar açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG