Erişilebilirlik

Diyarbakırlı Kadınlar Şiddete Karşı Pedal Çevirdi


Diyarbakır bugün güne, amacı kadına yönelik şiddete dikkat çekmek olan ve bunun için bisikletlere binerek, şehir içinde tur atmaya başlayan kadınların zılgıtlarıyla uyandı.

Kayapınar İlçesi’ndeki Eğitim-Sen sendikasında toplanan kadınlar önce hazırlıklara başladı. Mor fularlar takıldı, yakalara günün anlamını gösteren kokartlar asıldı. Kadınlar kullanacakları bisikletlere de, Türkçe ve Kürtçe yazılı dövizler astı; ‘Başını kaldır, sokaklar bizim, şiddete hayır, özgürlüğe pedalla’ bunlardan sadece bir kaçıydı.

Hazırlıklar tamamlandı ve kadınlar yola koyuldu. Ama önce mesajlarını verdiler.

Diyarbakırlı Kadınlar Şiddete Karşı Pedal Çevirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Amerika’nın Sesi’ne konuşan kadınlardan Zehra Gültekin, ”Kadına şiddete hayır diyoruz. O yüzen pedal çeviriyoruz, kadına yönelik bir farkındalık yaratmak adına. Toplumda var olduğumuzu göstermek adına şehirde bir tur atacağız” dedi.

Çilem Aydın ise şiddetle birlikte duyarlılığın da arttığını belirterek, “Şiddet artıyor ama kadınların duyarlılığı artıyor aynı zamanda, erkek arkadaşların duyarlılığı artıyor. O yüzden umutluyuz. Hiç bir zaman umudumuzu yitirmiyoruz. Mücadeleye her zaman devam ediyoruz” diye konuştu.

Etkinliği organize edenler arasında bulunan Tüm-Bel-Sen Sendikası Kadın Sekreteri Bahar Yıldırım ise Türkiye’yi kadınlar için yaşanabilir bir ülke haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Yıldırım, “ Türkiye kadınlar için artık yaşanılmaz bir ülke haline gelmiş durumda. Bütün toplumu baskı altına alan sistem, özellikle kadınlar üzerinde, şiddet bir tarafa, hayatlarının tehlikede olduğu, her gün kadınların öldüğü bir yılda yüzlerce kadının öldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Hukukun cezasız bırakması, kadına yönelik şiddet uygulayanları ve kadınları öldürenleri cezasız bırakması, eril zihniyeti cezasız bırakması maalesef bugün kadınların mücadelesini yükselterek bir araya gelmesini zorunlu kılıyor. Biz bunu için her daim mücadele edeceğiz. Ülkeyi özellikle kadınlar için daha yaşanılır bir hale getirmek için birada olacağız” dedi.

Açıklamaların ardından kadınlar bisikletleriyle yola çıktı.

Polis ekiplerini eşlik ettiği kadınlar kilometrelerce pedal çevirdi. Kentin dört yanını gezen kadınlar yolda düdük çalarak ve slogan atarak dikkat çekmeye çalıştı. Kayapınar İlçesi’nde başlayan bisiklet turu, Yenişehir İlçesi’nde, yine alkış ve zılgıtlarla son buldu.

Bu arada İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi de bir yıllık ‘Kadına Şiddet Raporu’nu açıkladı. Rapora göre son bir yılda, Güneydoğu’da 11 kadın intihar, 35 kadın aile içi şiddet, 10 kadın da toplumsal alanda şiddetin kurbanı oldu.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG