Erişilebilirlik

Diyarbakırlı Gençler Geleceği Basketbolda Arıyor


Kaynak: Diyarbakır Bağlar Belediyespor
Kaynak: Diyarbakır Bağlar Belediyespor
Diyarbakır, Güneydoğu’daki çatışmaların merkezi haline geldi. Kentte gençler, protestocular sık sık güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girdi. Ancak bir kişi, basketbol aracılığıyla şiddete alternatif bulmaya ve gençler için yeni bir umut yaratmaya çalışıyor.

Diyarbakır’ın Bağlar basketbol takımı arka arkaya maç kazanıyor. Takım Türkiye’nin sağlam bütçeli diğer basketbol takımlarına meydan okuyor. Antrenör Gökhan Yıldırım bu takımın mimarı.

Yıldırım basketbola 20 yıl önce, 19 yaşında başlamış. “Çocukların basketbol topunun ne olduğu konusunda fikirleri bile yoktu. Turuncu bir top derlerdi. Mesela ‘yukarıdan bir top getirin’ dediğimiz zaman basketbol topu yerine voleybol topu getirilirdi. Biz de ‘turuncu topu getirin’ derdik,” diye konuşuyor.

Diyarbakırlı Gençler Geleceği Basketbolda Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
Linki indirmek için
Basketbol takımının bulunduğu Diyarbakır’ın Bağlar semti birçok çatışma yaşamış. Bağlar’da yaşayan çok sayıda aile, çatışmalar yüzünden köylerini terk etmek zorunda kalmış.Bağlar aynı zamanda gençlerin güvenlik kuvvetleriyle sık sık çatışmaya girdiği bir bölge. Ancak Gökhan Yıldırım Bağlar’ın bu şekilde tanınmaması için mücadele veriyor. Kısıtlı bütçesine rağmen yerel belediyenin katkısı sayesinde takım bir spor salonuna sahip. Gökhan Yıldırım’a göre, basketbol şiddete karşı bir alternatif: “Sorunları hep kavgayla, tartışmayla halletmeye çalışıyorlar. Biz ilk önce bunu çözmeye çalışıyoruz. O sevgiyi göstermeye çalışıyorum. Evet, ‘burası sizin yuvanız, size sahip çıkılan yer, burada siz çok önemlisiniz’,”

Gökhan Yıldırım altı takıma antrenörlük yapıyor, bir meslektaşı da beş kız takımını yönetiyor. Başarı kolay gelmiyor. Gökhan Yıldırım, öğretmenlik yaptığı saatlerin dışında altı saatini antrenörlüğe ayırıyor. Takım kaptanı Ali Alaça durumdan memnun: “Güneydoğu’ya, Diyarbakır’a, Bağlar’a yaptığı emeği, çocukları yönlendirmek, eğitimini sağlamak, ondan sonra onlara hayatta her şeyi, sadece para olmadığını, spor olmadığını, eğitim olmadığını, bunların hepsinin bir arada yapılabileceğini göstermek.”

Oyuncuların bazıları için Bağlar takımı, profesyonel basketbola bir adım. Hatta bir genç, basketbol bursuyla bir Amerikan üniversitesinden kabul almış. Gökhan Yıldırım, kazanmanın da önemli olduğunu vurguluyor: “Gece yatamıyorum. Çok kötü bir duygu. Kaybetmeyi… Çok kötü bir şey yani. Bir gün kalbim duracak.”

Bağlar’ın aldığı kupalar Gökhan Yıldırım’ın başarısını ortaya koyuyor. Yıldırım, Bağlar gençlerinin şiddetin gölgesinden kurtulup, başarılarla tanınmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG