Erişilebilirlik

Diyarbakırlı Eğitimcilerden İBB Adaylarına ‘Kürtçe Kreş’ Çağrısı


Okul öncesinden üniversiteye kadar, eğitim öğretimde yaşanan sorunların tespit edilmesi, izlenmesi, araştırılması, değerlendirilmesi, raporlar hazırlanması, paneller, çalıştaylarla özel ve genel konuların tartışılması, sorunlara çözüm yollarının aranması amacıyla kurulan Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi DİERG, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylarına ‘Kürtçe kreş’ çağrısı yaptı. Çağrı, Millet İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur ittifak adayı Binali Yıldırım’ın, Kürtçe kurs açılabileceği açıklamalarının ardından geldi.

DİERG’in yazılı açıklamasında Kürtçe kursların toplumsal huzuru arttıracağı vurgulanarak, kursların kapsamına kreşlerin de alınması çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Ciddi, önemsenen, toplum içi ve toplumlar arası huzuru artırıcı başlangıç niteliği taşıyan bu açıklamanın, ‘Kürtçe temelli Türkçe kreşi de kapsayacak şekilde diğer 20 başkan adayı tarafından dile getirilmesi ile toplumların birbirini oldukları gibi kabullenmesine fayda sağlayacaktır. Bu katkı mevcut dil politikasında geliştirmeleri de beraberinde getirecektir“ görüşlerine yer verildi.

DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, kampanyanın amacını şu cümlelerle açıkladı; ”Kampanyanın amacı, bölge dışında yaşayan Kürtlerin akademik, iş ve sosyal yaşantısında sadece ‘anadili Kürtçe’ ile ilgili değil, aynı zamanda ‘anadil Türkçe’ ile de ilgili gereksinimleri, dezavantajları, talepleri belirginleştirmek ve çözüme yardımcı olmaktır. Anadili Türkçe olmayan yetişkin vatandaşlara yönelik yapılacak ‘anadil ve anadili’ destek çalışmalarının eşzamanlı ya da programlanarak başlatılması önemlidir. Bu içerikteki projeler sosyal hizmet gereğidir ve vatandaştan alınan verginin vatandaşın ihtiyacı doğrultusunda değerlendirilmesi açısından kente gerçekçi, adil ve bütüncül bakıldığını yansıtacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylarının 21’inin de önerilerimizi prensip olarak kabul ettiğini belirtmesi ve seçimden sonra göreve gelecek başkan tarafından da DİERG’in önerilerinin hayata geçirilmesi kent yaşantısında gerek anadil gerekse anadili açısından karşılaşılan problemlerin, huzursuzlukların giderilmesini sağlayacaktır.”

Yağan, talebin yerine getirilmesinin psikolojik rahatlama sağlayacağını ifade ederek, “Anadil olan Türkçe’yi bilmeyen bir Kürt vatandaşın ev dışındaki günlük hayatta karşılaştığı sorunlar, engeller ve kişide yarattığı olumsuz psikoloji dikkate alındığında durumun ciddiyeti anlaşılabilir. Ayrıca, anadilini geliştirmek isteyen ve dahası, oldukça doğal bir ihtiyaç olarak anadilini çocuklarının da öğrenebilmesini isteyen vatandaşların içinde beslediği ancak dile getiremediği ağır bir sorun da giderilmiş olacaktır. Evde, işte ve sosyal yaşantıda önemli olan vatandaşın huzurlu olmasıdır. Erken çocukluk dönemindeki çocuklar için ‘Kürtçe temelli Türkçe kreş’ ve yetişkinler için ‘Kürtçe kurs’ ile ilgili bilimsel teori ve pratiğin gerektirdiği uygulamaların başlatılması sadece İstanbul’u değil, geri kalan her yeri olumlu etkileyecektir” dedi.

Yağan ayrıca, diğer sivil toplum örgütlerini de kampanyaya destek vermeye çağırdı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG