Erişilebilirlik

Diyarbakır’daki Sağlık Kuruluşları Iraklı Hastaları Bekliyor


Son yıllarda Irak’tan Türkiye’ye doğru başlayan sağlık turizmi Diyarbakırlı sağlık kuruluşlarını da umutlandırdı.Sağlık kuruluşlarının temsilcileri, Diyarbakır’a daha fazla hasta çekebilmek için harekete geçti.

Diyarbakır’daki Sağlık Kuruluşları Iraklı Hastaları Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Irak Kürt Bölgesi'nde bu yıl 11’nci kez açılan Uluslararası İnşaat ve Yapı Fuarı Türkiye ile birlikte Irak, Mısır, Suudi Arabistan, İran, Çin, Gürcistan, Rusya, İtalya, İspanya, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Yunanistan'dan 150 firmayı ağırladı. Türkiye’den fuara 50’ye yakın inşaat firması katıldı. Fuara en fazla ilgi gösteren iller arasında Diyarbakır da var. Diyarbakır’dan inşaat firmalarıyla birlikte, sağlık kuruluşları da fuara katıldı.

Fuarın ana temasına uymasa da sağlık kuruluşlarının katılmasının nedeni, son yıllarda artan sağlık turizmi. Sağlık kuruluşları, Irak’tan, özellikle Kürt bölgesinden Diyarbakır’a gelen hasta sayısını arttırmak amacıyla fuara katıldı. Fuarda hizmetlerini anlatan sağlık kuruluşları, bölgedeki muhataplarıyla bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulundu.

Bölgeden gelen hastaların uğrak yerlerinden olan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi de fuardaydı. Fakülte Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Tunik, sağlık turizmi için Diyarbakır’ın en iyi seçenek olduğunu söyledi. VOA Türkçe’ye konuşan Tunik, “Sağlık turizmi hizmeti için Diyarbakır şu anda bölgenin en uygun ili halindedir. Bizler Dicle Üniversitesi olarak, özellikle hastanemizde yüksek nitelikli çok sayıda tedavi hizmeti vermekteyiz ve bildiğimiz, gördüğümüz kadarıyla, bu bölgede bu hizmetler aksamaktadır. Gerek Diyarbakır gerekse bilimsel altyapısıyla üniversitemiz, bu konuda gereken hizmeti vermeye hazırdır. Bununla ilgili olarak Türkiye'de bir sağlık hizmeti politikası yürütülmekte ve bizler politikaya destek vermekteyiz” dedi.

Daha önce Irak’tan ayda ortalama 200 hasta kabul eden Özel Memorial Hastaneleri, sayıyı arttırmak için yeni bir çalışma başlattı. Memorial Hastaneleri Diyarbakır Direktörü Dr. Abdurrahman Aktaş, Diyarbakır'ın büyük şehirlere alternatif olabileceğini vurgulayarak, "Hem fiyat, hem hizmet kalitesi değerlendirme açısından büyük şehirlere ve Avrupa’ya alternatif seçenekler sunuyoruz. Organ nakli dışında hemen hemen tıbbın en üst düzey teknolojisini ve multi disipliner dediğimiz çoklu branş değerlendirmesi finalize edebiliyoruz. Son başladığımız bir uygulamamız var. Hastayı evinden alıp buradan, tekrar evine getirecek, transferle komple bir hizmet sunumu planımız. Bununla ilgili hastalarımızı evinden almaya başladık” diye konuştu.

İhracatla birlikte turizmin de arttırılmasının önemine değinen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, sağlık turizminden umutlu. VOA Türkçe’ye konuşan Kaya, “Süleymaniye’den İstanbul’a, Erbil’den İstanbul’a ve Diyarbakır’a sürekli uçak seferleri başlattık. Bu çok çok önemli. Bu sadece gelip burada profesyonel ürünleri bayilere satmanın dışında, bölgede yaşayan insanların sağlık, kültür ve sosyal anlamda yararlanabilecekleri en önemli merkez Diyarbakır’dır ve burada verilen hizmetin niteliğini göstermek zorundayız. Bu nedenle hepsinin temsilcilerini getirdik. Sağlık sektörü, turizm sektörü temsilcilerini getirdik. Buradaki amacımız da Diyarbakır’ın İstanbul kadar nitelikli hizmetlerin verildiği bir merkez olduğunun mesajını vermek. Bu mesajı vermek için hastaneler burada stant açtı” diye konuştu.

Türkiye’nin Kürt sorununa çözüm aradığı yıllarda Irak’tan çok sayıda hasta tedavi için Diyarbakır’a geliyordu. Ancak çatışmaların yeniden başladığı 2015 yılından sonra hasta sayısında düşüş yaşandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG