Erişilebilirlik

Diyarbakır’daki Patlamada Soru İşaretleri


Diyarbakır’daki Patlamada Soru İşaretleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Diyarbakır’ın Sur İlçesi'ne bağlı Sarıkamış Mahallesi'nde meydana gelen patlamanın yarattığı hasar gün doğduğunda ortaya çıktı. Patlama nedeniyle yolda 5 metre derinliğinde çukur açıldı. Resmi yetkililer ölü sayısının 4 olduğunu açıkladı. Ancak köylüler sayının fazla olduğu görüşünde.

Saat 22.25 sularında meydana gelen patlama kentin bir çok yerinden duyuldu. Olayın meydana geldiği nokta kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, birçok bina sarsıldı. Patlamanın hemen ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibi gönderildi. Ambulanslar köyden aldıkları yaralıları sivil hastanelere götürdü. İçişleri Bakanlığı, olayın PKK’lıların çalıntı bir kamyona patlayıcı yüklemek isterken meydana geldiğini söyledi. Patlamada patlayıcıları yükleyen 4 kişinin öldüğü duyurulurken, en az 10 kişinin de yaralandığı belirtildi. Yaralılar Dicle Üniversitesi ile Eğitim Araştırma Hastanelerinde tedavi altına alındı. Patlama köyde ağır hasara neden oldu.

Patlamanın yarattığı hasar ise gün aydınlandığında ortaya çıktı. İki mezra arasındaki yolda patlayan kamyondan geriye hiçbir şey kalmadı. Patlama nedeniyle yolda 5 metre derinliğinde 50 metre genişliğinde bir çukur açıldı. Patlamada kamyonu arkadan takip eden bir arabadakilerin öldüğü belirlendi. Patlamanın etkisiyle çevreye saçılan cesetlerin parçaları gün aydınlandığında köylüler tarafından toplandı.

Patlamanın etkisiyle çevrede bulunan evlerde ağır hasar meydana geldi. Bazı evlerin duvarları yıkılırken köyün camisi kullanılamaz hale geldi.

Patlamayla ilgili ise farklı iddialar ortaya atıldı. İsmini söylemek istemeyen bir köylü, patlamanın bomba yüklenirken meydana gelmediğini söyledi. Aynı köylü, “Bunlar kamyonla karşı köye gelmişler. Köyde kalmak istemişler köylüler izin vermeyince tartışma çıkmış. Köylüler bunları kovalayınca arabayı patlatmışlar. Takip eden köylülerin hepsi ölmüş” dedi. Benzer iddiayı bir çok köylü dile getiriyor ancak bu iddialar resmi makamlarca henüz doğrulanmadı.

İçişleri Bakanlığı ölü sayısını 4 olarak açıklasa da, Amerikanın Sesi’ne konuşan köylüler 16 kişinin kayıp olduğunu ve ölmüş olabileceklerini aktardı.

Patlama sırasında evinde televizyon izleyen Nakşi Öz Amerikanın Sesi’ne şunları söyledi: "Biz içerde oturuyorduk, bir şey görmedik, birden patlama oldu. Dışarı kaçtık, evim hasar gördü. Bir şey görmedik. Evimizin içi yıkıldı, camlar patladı duvarlar indi.”

Amerikanın Sesi’ne konuşan Mehmet Emin Akyüz ise canını zor kurtardığını belirterek “Evde oturuyorduk, yatakta uzanmıştım birden patlama oldu. Camlar üzerimize patladı. Kendimizi dışarı attık, komşular intihar saldırısı olmuş dediler. Çevremiz ceset parçalarıyla doluydu. Hasar derseniz evlerimizde hiçbir şey kalmadı” diye konuştu.

Valilik açıklaması

Bu arada Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada olayda 4 kişinin öldüğü 23 kişinin yaralandığı belirtildi. Olayın detaylarına da yer verilen açıklama şöyle:
"Bölücü terör örgütü mensuplarınca hazırlanmış bomba yüklü damperli bir kamyonun Tanışık Mahallesi’nden geçmesi esnasında, kamyonu kullanan ve bölücü terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen şahıslarla köylüler arasında yaşanan tartışma sonucu kamyonun köylüler tarafından takip edildiği, Dürümlü mezrası mevkiine gelen kamyondaki örgüt mensuplarının patlayıcı yüklü damperli kamyonu infilak ettirdiği değerlendirilmektedir.

Meydana gelen patlama sonucunda kamyonu takip eden araçlarda bulunan köylülerden 4 kişi yaşamını kaybetmiş 23 kişi de yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlar ildeki hastanelere kaldırılmış ve tedavilerine başlanmıştır. Yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Kayıp olduğu iddia edilen köylü vatandaşlarla ilgili olarak da gerekli tahkikata başlanmıştır.

Olay yerinde yapılan ilk incelemede; patlayıcı yüklü kamyonun Bingöl ili Genç İlçesi Döşekkaya Köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu ve 09 Mayıs 2016 tarihinde gasp edildiği tespit edilmiştir."

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG