Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Yüzde 50 İstihdam Kaybı


Corona virüsü salgınıyla birlikte başlayan ekonomik zorlukların Diyarbakır’da yüzde 50 istihdam kaybına yol açtığı açıklandı. Diyarbakır İl Pandemi Kurulu’nda yer alan ekonomiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, çalışmalar nedeniyle Vali ve kamu çalışanlarına teşekkür etti.

Diyarbakır İl Pandemi Kurulu’nda yer alan Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanlığı temsilcileri, Corona virüsü salgınıyla ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır’da Yüzde 50 İstihdam Kaybı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:07 0:00

Toplantıda ilk sözü alan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’de ilk kez sivil toplum kurullarının pandemi kurullarında yer aldığını belirterek, çalışmalarından dolayı Vali Hasan Basri Güzeloğlu’na teşekkür etti. Kentte yüzde 50 istihdam kaybı olduğunu vurgulayan Kaya, “Reel sektörün tamamının bu işin içinde olduğu ve görüş alınarak hayata geçirilen model bir tek Diyarbakır’da var. Biz bu anlamda başta Sayın Vali’miz olmak üzere gerek kamu çalışanlarının gerek sağlık çalışanlarının bu süreçte teşekkürü hak ettiklerini düşünüyoruz. Eğer kentimiz bugün gerçekten yaşadığımız coğrafyada ısrarla bazı önlemlerin alınmasına rağmen, çevre illerden ve kendi ölçeğindeki illerden daha iyi konumdaysa bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi gerçekten Sayın Vali’mizin yönetişim şekilde düşündüğü; alınacak önlemler atılacak adımlar konusunda, kamu ve sivil toplumun, reel sektörün temsilcilerinin, sanayicisinin, tüccarının, çiftçisinin hem çalışarak hem sağlığını koruyarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda bizden aldığı görüşleri bu çerçevede hayata geçiriyor olmasıdır. Türkiye genelinde istihdam kayıpları oldu. En çok etkilenenlerden biri kentimiz, çünkü orta ve küçük işletmelerin yoğun olduğu bir kent. Sayısal anlamda istihdam kaybının yüzde 50’yi aştığını biliyoruz. Diyarbakır'dan özellikle kısa çalışma ödeneğine başvuru sayısının toplam sigortalıların yüzde 35 – 40’ını aştığını söyleyebiliriz” dedi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı ise üretimin arttığına dikkat çekti. Salgın sürecinde çalışan sayısının azaldığını vurgulayan Odabaşı, firmaların işçi çıkarma yerine ücretsiz izin yolunu tercih ettiğini söyledi. Odabaşı, “Covid-19 salgını çıktığından beri organize sanayide 8 bin olan çalışan sayımız 5 bin 500’e kadar düştü. Organize sanayide şu anda 268 fabrikamız çalışıyor, 5 bin 500 çalışanımız var. Yasaklı dönemde de 79 firmamız çalışmaya devam etti. Bin 746 çalışanımız sokağa çıkma yasağında da çalıştı. Bu hafta yine sokağa çıkma yasağında sağlık, gıda gibi üretim yapan üreticilerimiz devam edecek. Covid-19 hastalığından sonra bu haftalarda üretimde de yükselmeye başladık. Aldığımız, tükettiğimiz elektriğe baktığımızda görüyoruz. Hem şirketlerimiz işçilerini çalıştırıyor, hem üretimde yükseltmeye başladık. Hiçbir firmamız işçi çıkarmadı. Ücretsiz izne çıkardı ve kısa dönem ödeneğinden faydalandı” diye konuştu.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ise ilk kez Diyarbakır’da hayata geçirilen bir uygulamaya dikkat çekti. Ebedinoğlu, kentte çalışan 10 bin kayıtsız işçiye destek verileceğini söyleyerek, “Kentimizde gerek reel, gerek istihdam konusunda lokomotif durumda olan işletmelerimiz var. Maalesef bunların bir kısmı İçişleri Bakanlığı kararıyla kapatılan iş yerlerimiz. Kayıtlarımıza göre 8 bin 684 işyerimiz resmi olarak kapalı. Lokantaların yüzde 90’ı kapalı, bir kısmı paket servis yapıyor. Bunların da tahmini; bize göre 20 ile 30 bin arasında çalışanı var. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan bir uygulama ilk defa burada hayata geçirildi. Hiçbir sigortası olmayan kayıtsız, sadece ticaret odamızın ve bize bağlı odaların beyanıyla bu listeler hazırlandı ve valiliğe verilecek. Biz bin 500, Ticaret Odası 6 bin 500 civarında kişi gönderdik. 10 bini bulduktan sonra yine çalışacağız. Tahribat yüksek olabilir, sosyal sıkıntılar yaşanmasın diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG