Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Sivillere Saldırıya HDP ve İHD’den Tepki


Arşiv foto
Arşiv foto

Diyarbakır’ın Kulp İlçesinde odun toplamaya giden köylüleri taşıyan aracın geçişi sırasında bombalı saldırı düzenlendi. Olayda 5 köylü hayatını kaybetti. Saldırıyı hem HDP, hem İHD kınadı.

Olay sabah saatlerinde Kulp ilçesine bağlı Güleç köyü yakınlarında meydana geldi. Ağaç kesmeye giden orman işçilerini taşıyan aracın geçişi sırasında patlama oldu. Valilikten yapılan açıklamada saldırının PKK tarafından düzenlendiği belirtilerek, 5 köylünün öldüğü açıklandı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İlimiz Kulp İlçesi Güleç Mahallesi kırsalında 8 Nisan Çarşamba günü saat 06.30 sıralarında, orman kesimine giden sivil vatandaşlarımızın bulunduğu aracın geçişi esnasında, PKK terör örgütü üyelerince el yapımı patlayıcıyla yapılan saldırı sonucunda 5 sivil vatandaşımız şehit olmuştur. Saldırının faillerinin tespit edilmesi ve yakalanması için güvenlik kuvvetlerimiz tarafından operasyonlara başlanılmıştır.”

Kulp’ta geçen yıl Eylül ayında, yine orman işçilerini taşıyan araç mayına çarpmış, olayda 7 köylü hayatını kaybetmişti.

Olay tepkiyle karşılandı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesinden yapılan açıklamada, saldırı kınandı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:‘‘Yaşam hakkına yönelik gerçekleşen bu saldırıyı kınıyor, yaşamını yitirenlerin ailelerine sabır ve başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. İnsan Hakları Derneği olarak, yaşam hakkına yönelik gerçekleşen tüm saldırıların karşısında olduğumuzu ve yaşam hakkını korumak adına her türlü mücadeleye hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.’’

Saldırıyı kınayan Hak İnisiyatifi de PKK’ya ateşkes çağrısı yaptı. Çağrıda şunlar dile getirildi: “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in insanlığı tehdit eden Covid-19 salgınına karşı yürütülen ortak mücadelenin başarılı olması için, bütün dünya genelinde çatışan taraflara yaptığı ‘genel ateşkes’ çağrısı ülkemiz için de hayati bir anlam taşımaktadır. İş bu sebeple; bütün insanlığın enerjisini Covid-19 salgını ile mücadeleye ayırdığı bu dönemde PKK tarafından koşulsuz ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Saldırıya bir tepki de HDP’den geldi. HDP’den yapılan yazılı açıklamada, olayda soru işaretleri olduğuna dikkat çekilerek, “Yurttaşların hayatını kaybetmesine neden olan olayı kınıyoruz. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Toplumsal barışa, dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz ve infaz yasasında eşitlik sağlanması için toplumun birçok kesiminin bir araya geldiği bir süreçte yaşanan saldırı birçok soru işaretini barındırmaktadır. Salgın nedeni ile toplumsal dayanışmamızı en güçlü kılmamız gereken bir süreçte meydana gelen bu olay bir an önce aydınlatılmalıdır” denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG