Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Sel Alarmı 


Kent merkezinden 65 kilometre uzaklıkta bulunan Dicle Barajı, son zamanlardaki aşırı yağışlar nedeniyle doldu. Bunun üzerine barajdan su tahliyesine karar verildi. Barajın kapakları açılarak su tahliyesine başlandığı sırada, kapaklardan biri koptu. Baraj gölündeki tonlarca su Dicle Nehri yatağına akmaya başladı.

Diyarbakır’da Sel Alarmı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

Kazanın ardından önce valilik açıklama yaparak, vatandaşların nehir yatağında uzaklaşmaları uyarısı yaptı. Açıklamada, “Seviye yükselmesini kontrol altına almak gayesiyle üç adet olan Baraj dolusavak kapaklarından bir adetinin açılması çalışması esnasında 13.12.2018 tarihinde saat 18:30 sularında radyal kapak kazaen yerinden kopmuştur. Bunun neticesinde barajdan yaklaşık 1600 m3/sn su, bu kapaktan doğal Nehir yatağına doğru boşalmaktadır. Bu durum Dicle nehri yatağında mevcut seviyenin üzerinde üç veya dört metre daha fazla su yükselmesine ve Nehir yatağındaki suyun genişleyerek akmasına sebep olacağından ve il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşması beklendiğinden, Nehir yatağı kenarında can, mal ve hayati tehlikeye meydan vermemek için Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerimizin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Nehri yatağına komşu ve yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergahları kullanan tüm vatandaşlarımızın Nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları gerekiyor” denildi. Açıklamadan sonra polis ekipleri, nehir yatağına yakın yerleşim birimlerinde anons yaparak, vatandaşları uyardı.

Kazanın ardından baraj suları dört saat sonra kent merkezine ulaştı. Dicle’nin suları hızla yükselmeye başladı. Kentin nehir kenarındaki mahallelerinde yaşayanlar geceyi dışarıda geçirdi. Suların etkilediği yerlerden biri de Ferit Köşk Mahallesiydi. Suyun yarattığı asıl tahribat, gün aydınlanınca ortaya çıktı. Nehir kenarında bulunan yüzlerce dönüm arazi sular altında kaldı. Mahalle sakinleri yaşadıklarını VOA Türkçe’ye anlattı. Hüseyin Alkoç, binlerce lira zarar oluştuğunu belirterek, ”Meyve ağaçları vardı, kiminin iki kamyon odunu vardı. Hepsi zarar gördü, buradaki insanların çoğu zarar gördü. Dün akşamdan beri kimse yatmadı, herkes ayaktaydı. Ateşin başında sabahladık. Herkes tedirgindi. İki köpek kurtardık, bunun yavruları suya kapıldı gitti” dedi. Alkoç’un köpeğinin beş yavrusu sel sularına kapılıp kayboldu.

Sabaha kadar dışarda beklediklerini söyleyen mahalle sakinlerinden Mehmet Aytaş, ”Dün gece haber geldi su yükselecek. Hayvanlarımız için bekledik sabaha kadar. Ateş yakıp başında bekledik sabaha kadar. Aşağıda herkesin bahçesi var, odunları vardı, tarım aletleridir, köpek, at, keçi, hepsi gitti” diye konuştu.

Tahir Aslan 45 senelik emeklerinin gittiğini belirtirken, Ali Malçok şöyle konuştu; ”Bahçem gitti, su motoru vardı gitti, balık avlama malzemelerimiz vardı, hepsi gitti. Ne yapacağız bilmiyoruz? Dün gece çoluk çocuğu yukarı aldık biz sabaha kadar bekledik.”

3 milyon 120 bin metreküp kapasiteli barajdaki su tamamen tahliye olmadığı için su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Kentin tarihi On Gözlü Köprü’sü de sel sularından etkilendi. Köprünün bütün gözleri suyla doldu. Köprü civarında bulunan çay bahçelerinin birçoğunun masa ve sandalyeleri sulara kapıldı. Öte yandan polis ekipleri nehir kenarında toplananları uzaklaştırmak için sık sık uyarı yapıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG