Erişilebilirlik

Diyarbakır’da İnceleme Heyetine Saldırı


Diyarbakır crime scene investigation
Diyarbakır crime scene investigation

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü olay yerine keşif ve inceleme yapmak için giden savcılar ve avukatlardan oluşan heyetle İçişleri Bakanlığı müfettişlerine yönelik saldırı düzenlendi. Saldırı üzerine inceleme yarım kaldı.

Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün sabah itibariyle kaldırıldı. Yasağın kalkmasıyla beraber, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, savcılar ve baro yönetiminden oluşan heyet inceleme yapmak ve delil toplamak üzere Sur İlçesine gitti. Heyet bölgede inceleme yaparken silah sesleri gelmeye başladı. Heyetin korumaları karşılık verince çatışma çıktı. Çatışmanın ardından bölgede bulunan zırhlı araca el yapımı patlayıcı atıldı. Bunun üzerine heyet bölgeden çıkmak zorunda kaldı.

İlk heyetin ardından bu kez İçişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği müfettişler olay yerine gitti. Ancak müfettişler inceleme yaparken yeniden saldırı düzenlendi. Bunun üzerine müfettişler de olay yerinden ayrıldı. Olay yerinde işaretlenen deliller, olduğu gibi bırakıldı. Olayın ardından açıklama yapan savcılık, çalışmaların büyük bölümünün tamamlandığı belirtildi.

Bu arada çatışma anında polislerin saldırganları neden vurmadığı tartışma konusu olmuştu. Söz konusu polisler de ifade verdi. Kimlikleri gizli tutulan polislerden biri dikkati dağıldığı için vuramadığını belirterek, “Silah sesi geldikten sonra ne olduğunu anlayamadım. Önce kaçan kişiyi fark etmedim. İkinci saldırganı fark ettim. Hareket halinde olduğu için ve üzerime silahı fırlatınca dikkatim dağıldı, vuramadım” dedi. Diğer polis ise, “Ateş ettim ancak vurup vurmadığım konusunda emin değilim. Mermilerim bitince, yere düşen arkadaşımın silahını aldım” şeklinde konuştu. Görüntülerde yüzleri görünen polisler, güvenlik gerekçesiyle başka illere atanacak.

Tartışma konusu olan ikinci konu ise, Tahir Elçi’nin yanında duran silahtı. Önce silahın Elçi’ye ait olduğu iddia edildi. Ancak ardından silahın saldırganlardan birine ait olduğu ve kaçarken atıldığı belirtildi. Silahın iki polisin öldürülmesinde kullanıldığı açıklandı.

Sokağa çıkma yasağının sonar erdiği Sur’da ise gerginlik gün boyu devam etti. Olayın meydana geldiği sokağın çevresindeki işyerleri bugün de açılmadı. Elçi'nin öldürüldüğü Yenikapı Sokak civarında çatışma ve patlamalar nedeniyle çok sayıda ev ve iş yeri kullanılamaz hele geldi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG