Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Gündem Sandık Güvenliği


Seçimlere artık saatler kala, sandık güvenliği konusu yeniden gündeme gelmeye başladı. HDP, seçmenlerine sandıklara sahip çıkılması çağrısı yaptı. Diyarbakır Barosu da olumsuzluklara müdahale amacıyla kriz merkezi oluşturdu.

Yerel seçimlerin HDP ve AKP arasında geçmesi beklenen Diyarbakır’da, 1 milyon 48 bin 250 seçmen oy kullanabilecek. Propaganda çalışmaları tamamlanan kentte bugünün gündemi sandık güvenliği. HDP bir basın toplantısı düzenleyerek, sandık güvenliği konusunda uyarılar yaptı. İl binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Mustafa Akengin, 17 bin 857 taşınan ve birleştirilen, bin 656 da dondurulmuş seçmen bulunduğu söyledi.

Seçimleri beka sorunu olarak görmediklerini belirten Akengin, “Bizim halkımızdan tek istediğimiz ve çağrımız sandıklara sahip çıkılmasıdır. İl ve ilçe seçim kurullarının sorumluluklarını yerine getirmelerini istiyoruz. AKP’liler sandıkta 9 tane görevli istiyorlardı. Bu çağrı neden yapılıyordu? Güvenlik için mi? Tabi ki hayır. Korku yaymak, sandıkları gasp etmek için istiyorlar. Temennimiz güvenli bir ortamda seçimin yapılmasıdır ve halkımızın sandıklara sahip çıkmasıdır” dedi.

Sandık güvenliği için parti olarak tüm çalışmalarını tamamladıklarını ifade eden Akengin, sayım bitene kadar kimsenin sandık başından ayrılmamasını istedi. Akengin, “Sandık görevlilerimiz, müşahitlerimiz, sandık başkanlarımız var ve bu görevli arkadaşlarımız sandık güvenliğini sağlamak için ellerinden gelen özeni gösterecekler. Her okulda, ilçede bir hukukçu arkadaşımız olacak. Usulsüzlüklerle ilgili girişimleri avukat arkadaşlarımız takip edecek. Sayım bitinceye kadar hiçbir yurttaşımız okulu terk etmemeli, sandıklara sahip çıkmalıdır” diye konuştu.

Bu arada Diyarbakır Barosu da yaşanabilecek olumsuzluklara müdahale etmek amacıyla bir kriz merkezi kurdu. 100’e yakın avukat hem merkezde hem de sandık başlarında görev alacak. VOA Türkçe’ye konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, seçim sürecinde yaşanan gerginliklerin oy kullanma gününe yansımasından endişe ettiklerini söyledi. Aydın, “Çok sert bir seçim süreci yaşadık. Bunun seçim gününe de yansımasından endişe ediyoruz. Bu nedenle kriz merkezi oluşturduk. Bazı arkadaşlar merkezde bazıları ise sahada olacak. Seçim süresince görev yapacağız. Biz bunu her seçimde rutin olarak yapıyorduk zaten. Bu seçimde de yine yapacağız. İl ve ilçelerde 100’e yakın avukat arkadaş görev alacak. Bize aktarılan bir olumsuzluk olursa il ve ilçe seçim kurularına ileteceğiz. Vatandaşlar tespit ettikleri olumsuzlukları sahadaki arkadaşlarımıza onlar da, bize iletecekler. Biz de ulaşabildiğimiz oranda çözmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

YSK verilerine göre, 2014'te yapılan yerel seçimlerden bu yana, Diyarbakır’daki seçmen sayısı 124 bin 706 arttı. 2014'teki yerel seçimlerde 3 bin 495 olan sandık sayısı bu seçimlerde 3 bin 636 oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG