Erişilebilirlik

Diyarbakır'da Gazetecilere Operasyon: 21 Gözaltı


Diyarbakır’da sabah saatlerinde HDP’ye yakın medya kuruluşlarında çalışan gazetecilere yönelik düzenlenen operasyonda 21 kişi gözaltına alındı. Operasyon devam ediyor.

Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve Pel Prodüksiyon isimli medya kuruluşlarında çalışan ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nde (DFG) faaliyet gösteren çok sayıda gazetecinin evlerine ve işyerlerine sabah saatlerinde baskın düzenlendi. Baskınlarda şu ana kadar aralarında DFG Eş Başkanı Serdar Altan’ın da bulunduğu en az 21 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı editörü Aziz Oruç ile Elif Üngür, Esmer Tunç, İbrahim Koyuncu, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Yalçın, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Suat Doğuhan ve Zeynel Abidin Bulut da Serdar Altan ile birlikte gözaltına alındı.

Şüpheliler, sorgulanmak üzere Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. VOA Türkçe’nin adliye kaynaklarından aldığı bilgiye göre operasyon hala sürüyor ve gözaltına alınanların sayısının artması bekleniyor. Gözaltına alınanlarla görüşmeye giden avukatlara da operasyonun sürmesi nedeniyle izin verilmedi.

Operasyon PKK'nın "Basın Komitesi yapılanmasına" yönelik

VOA Türkçe’nin polis kaynaklarından aldığı bilgiye göre operasyon, PKK’nın “Basın Komitesi yapılanmasına” yönelik düzenlendi.

Diyarbakır’daki bazı prodüksiyon şirketlerinin Belçika’da yayın yapan PKK çizgisindeki Sterk TV ve İngiltere’de yayın yapan Medya Haber TV isimli televizyon kanallarına program hazırladıklarının tespit edildiğini belirten polis kaynakları, VOA Türkçe’ye şu bilgileri verdi: “Diyarbakır Polisi, Sterk Tv ve Medya Haber Tv kanallarının 9 başlıkta 102 programa ait 82 saatlik program içeriklerini inceledi. İncelemelerde, bölücü terör örgütü propagandası, terör örgütü hükümlü elebaşı lehine programlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütüne yönelik yaptığı operasyonların Kürt halkına yönelik yapıldığı izlenimi ile ajitasyon, terör örgütünü meşru göstermeye yönelik çalışmalar, örgütün üst yönetiminin talimatlarını aktarma, son dakika bilgisi girerek, Diyarbakır’da hava harekatının başladığını örgüt mensuplarına duyurmak amaçlı haber yaptıklarının tespitleri yapıldı.’’

DİSK-Basın İş: ‘‘Bu operasyon ve soruşturma furyasına derhal son verin’’

Operasyon sonucunda en az 19 şüpheli gözaltına alındı, aramalarda çok sayıda toplatma kararı bulunan yayın ve dijital materyaller ile örgütsel dokümanlar ele geçirildi.

Gazetecilere yönelik operasyona gazeteci örgütlerinden de tepki geldi.

DİSK Basın İş’ten yapılan açıklamada, ‘‘Gazeteciler bu sabah evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Tam 11 arkadaşımız hiçbir gerekçe gösterilmeksizin gözaltında ve gözaltı sayısının daha da artabileceği tahmin ediliyor. Bu operasyonları normalleştirmiyoruz, kabul etmiyoruz. Yeter artık, elinizi Kürt gazetecilerin üzerinden çekin! Bu operasyon ve soruşturma furyasına derhal son verin. Biz arkadaşlarımızın, gazeteciliğin yanındayız ve #GazetecilikSuçDeğildir diyoruz. Herkesi de arkadaşlarımızla dayanışmaya ve bu çağrıyı büyütmeye davet ediyoruz’’ ifadelerini kullanıldı.

HDP’den Açıklama

Bu arada HDP Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, gözaltılara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “AKP-MHP iktidarı toplumsal desteğini yitirdikçe, siyaseten kaybettikçe, çaresizce partimize, Kürt kurumlarına, muhaliflere saldırarak, hukuk dışı ve korkakça saldırılarla ömrünü uzatmaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

Temel açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:
“Gazetecilere yönelik saldırılar aynı zamanda iktidarın acizliğinin, çaresizliğinin, ömrünü uzatma çabasının bir sonucudur. Ama bunların tamamı nafile çabalardır. Dün gazetecileri hedef alanların tamamı, yargıç cüppesi giyen çeteler tarihin karanlık sayfasında yer aldı, bugünkü aktörler de onların akıbetini yaşayacaktır. Özgür basın çalışanlarına yönelik saldırıları şiddetle kınıyor, hakikat mücadelesini yürüten gazetecilerin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz.”

Geçen hafta Van merkezli bir operasyonda da DFG’nin diğer Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu gözaltına alınmıştı. Van Valiliği, Müftüoğlu ile birlikte gözaltına alınan 10 kişinin “6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet” iddiasıyla gözaltına alındığını duyurmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG