Erişilebilirlik

Diyarbakır Saldırganları Polis Takibindeydi


Diyarbakır Saldırganları Polis Takibindeydi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:13 0:00

Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden bir hafta geçti. Olayla ilgili soruşturma sürerken, yeni detaylar ortaya çıktı. Polisin olayın olduğu akşam hazırladığı rapora göre, Elçi’nin vurulmasından hemen önce 2 polisi öldüren iki PKK’lı takip altındaydı. Olaydan bir gün önce polis aracının taranmasının ardından kaçan şüphelilerin peşine düşen polis, 2 isim tespit etti. Bu kişileri yakın takibe alan polis, izlerini Kayapınar İlçesinde buldu.

Polisin uzaktan izlediği kişi bir taksiye bindi. Bunun üzerine polis taksiyi takibe aldı. Polis kayıtlarına da geçen takipte, saat 10:30’da iki kişinin bindiği taksi harekete geçti. Taksi saat 10.45 sıralarında Sur İlçesi sınırlarına ulaştı. Bu sırada taksiyi takip eden polisler, içindekilerin bombalarla tuzaklanmış hendeklerin bulunduğu bölgeye yöneldiklerini fark etti. Bunun üzerine takipteki ekip, taksinin durdurulması için Terörle Mücadele Şubesi ekiplerini uyardı.

Bu sırada Elçi ve beraberindeki grup çevredekilerle sohbet edip Dört Ayaklı Minare’nin üzerine dövizler asıyordu. Saatler 10.50’yi gösterdiği sırada iki şüpheli PKK’lının içinde olduğu araç, hendeklerin olduğu bölgeye yaklaştı. Araç olayın meydana geldiği Yenikapı Sokağın başında durduruldu. Araçtan açılan ateşte iki polis vuruldu. Araçtaki iki kişi inerek Elçi ve beraberindekilerin bulunduğu sokağa yöneldi. Taksi sürücüsü ise aracını bırakarak kaçtı. Ardından Elçi’nin basın açıklaması yaptığı sokağa giren iki PKK’lı, polislerin açtığı ateşe rağmen koşarak uzaklaştı. Saldırganlar sokakta kaybolduktan hemen sonra, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ensesinden vurulmuş yüzüstü vaziyette kameralar tarafından görüntülendi.

Bu arada olayla ilgili soruşturma sürüyor. Elçi'nin vurulduğu yerdeki iş yerlerinin, kepenk, branda, baraka ve duvarlarda tespit edilen mermi izlerinin fotoğraf ve görüntüleri detaylı bir şekilde inceleniyor. Olayın aydınlatılması için polis ve jandarma kriminal ekipleri ile birlikte TÜBİTAK ta çalışmalara dahil oldu. Elçi'nin basın açıklamasına katılan baro üyeleri ile vatandaşların cep telefonu ve basın mensuplarının kameralarına yansıyan görüntülerin incelenmesi sürüyor.Görüntüler uzman ekiplerce, yansıtılan dev ekranlarda saniye saniye izleniyor, bu şekilde en küçük detaylar bile değerlendiriliyor. Bu arada soruşturma kapsamında elde edilen tüm görüntülere ses analizi yapılıyor. Ses analiziyle silahlardan çıkan sesler analiz edilerek, kurşunların hangi silahlardan çıktığı belirlenecek. Olay yerindeki görgü tanıklarından elde edilen bilgiler ışığında krokiler oluşturuldu. Krokiler üzerinde çalışan uzmanlar Elçi'nin düştüğü yer, kurşunun giriş ve çıkış açıları dikkate alınarak, Elçi'nin ölümüne sebep olan kurşunun hangi noktadan ateş edildiği bulunmaya çalışılıyor.

Bu arada Baro yönetimi de bugün adliye önünde bir açıklama yaptı. Ellerinde Türkçe ve Kürtçe ‘seni unutmayacağız’ yazılı dövizler ve fotoğraflar taşıyan avukatlar, Elçi anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından bir açıklama yapan Başkan Vekili Ahmet Özmen, olayla ilgili ulusal ve uluslararası insan hakları ve hukuk örgütleriyle temasa geçerek destek istediklerini söyledi. Olayın bütün yönleriyle açığa çıkarılması için çalışmalara başladıklarını anlatan Özmen, “Ancak Soruşturmanın hemen başından beri, ısrarlı taleplerimize rağmen soruşturma dosyası incelememize açılmamış, hukuken alınmış bir gizlilik kararı olmadığı halde, adeta Soruşturmaya “fiili gizlilik” konulmuştur ”dedi.

Özmen, soruşturma ile ilgili taleplerini de şöyle sıraladı; ” Dosya içerisinde bulunan yazılı, sesli ve görüntülü bütün materyallerin tarafımıza gecikmeksizin verilmesini, Kamuoyuna yansıyan görüntüler ve olayın oluş şekli itibari ile; Baro Başkanımızın katledilmesine yönelik saldırının baş şüphelisi bizce polistir. Şüphelisinin polis olduğu olaylarda Soruşturmanın yine polisçe yürütülmesi soruşturmanın bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Bu nedenle, Soruşturmanın polis teşkilatı dışında kurulacak bağımsız bir ekip tarafından yürütülmesini, Kamera görüntülerine, silah kullanırken yansıyan kolluk görevlileri başta olmak üzere silah kullanan tüm kolluk görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınmasını, delillerin karartılmasının önüne geçilmesi için görüntülere yansıyan ve Baro Başkanımızın bulunduğu yöne doğru ateş eden polis memurlarının tutuklanmasını, Başkanımız Tahir Elçi'nin katledilmesinden önceki, katledilmesi anındaki ve katledilmesinden sonraki tüm polis telsiz kayıtlarına el konulmasını, Basına yansıyan görüntülerde görülen iki polis kamerası ile varsa Emniyete, jandarmaya ya da MİT'e ait diğer kameralara ait görüntülere el konulmasını, Olay günü örgüt üyesi olduğu iddia edilen iki şahsı Balıkçılarbaşı meydanına kadar getiren ticari taksinin izlemiş olduğu tüm güzergahta ve durdurulduğu noktada bulunan tüm MOBESE ve işyerlerine ait güvenlik kameralarının kayıtlarına el konulmasını ve tarafımıza iletilmesini, ticari taksinin GPS kayıtlarına el konulmasını, bunun yanı sıra, Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokak'ta bulunan tüm güvenlik kameralarına el konulmasını, Olay günü, olay yerini havadan izleyen hava aracınca çekilen foto ve görüntü kayıtlarının dosya içerisine alınmasını talep ediyoruz.”

Elçi’nin eşi Türken Elçi’nin de hazır bulunduğu açıklamanın ardından avukatlar 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG