Erişilebilirlik

Diyarbakır’dan UNESCO’ya Sur Mektubu


Diyarbakır’dan UNESCO’ya Sur Mektubu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Sur’da önceki yıl yaşanan çatışmaların ardından hasar gören evlerin yıkımı sürüyor. 6 mahallesinden bir yılı aşkın bir süredir sokağa çıkma yasağı uygulanan Sur’da yüzlerce yapı yıkıldı. 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Sur bölgesindeki yıkım UNESCO’ya taşındı. Diyarbakır Mimarlar Odası, yıkımın durdurulması için UNESCO’ya bir mektup yazdı.

Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Şerefhan Aydın, mektubu UNESCO’ya görevini hatırlatmak için yazdıklarını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Aydın, mektubu UNESCO ile birlikte, 194 üye ülkeye ayrı ayrı gönderdiklerini belirterek, “UNESCO’nın bir yıldır Sur’da gerçekleşen yıkıma sessizliğini bozması için böyle bir mektuba ihtiyaç duyduk çünkü defalarca açıklamalarımız oldu. Defalarca devlet yetkililerine, yerelde valiliğe türlü türlü başvurularımız oldu ‘yıkımları durdurun’ diye ya da bırakın biz de bu sürece müdahil olalım ki doğru bir şey çıkaralım. Ama bir türlü bizi sürece dahil etmediler, bizi yok saydılar. Biliyoruz ki UNESCO surları ve Hevsel Bahçeleri’ni korumasına aldı. Dünya Kültür Mirası listesine aldı. Ama listeye aldığı bir değeri önemsemiyor UNESCO. Biz bu yıkıma karşı UNESCO’nun ses vermesi gerektiğini, UNESCO’nun bir şekilde Türkiye’yi uyarıcı bir reflekse hareket etmesi gerektiğini belirtmek üzere böyle bir mektup hazırladık. Biz mektubu UNESCO’ya göndereceğiz. Diğer ülkelere de e-posta yoluyla göndereceğiz. Türkiye hariç hepsine göndereceğiz. Türkiye yıkımın tarafıdır. Kentin meslek örgütü olarak yıkımlara karşı bir şey yapılması gerektiğini defalarca belirtmemize rağmen bizi hiç dikkate almadılar. Dolayısıyla mektup gönderilmiş gönderilmemiş onlar için de pek bir önemi yok ”dedi.

UNESCO’nın kültür varlıklarının korunmasına dair sözleşmesine sadık kalması gerektiğini savunan Aydın, “Surlar ve Hevsel Bahçeleri koruma altındaki 1052 tane kültür varlığından biridir. Dolayısıyla öncelikle bunu yapması gerekir. Sözleşmeye sadık kalması gerekiyor. O sözleşme halklara umut vermiş, kaygılarına karşı taahhüttür. Hem korumaya alacaksın, hem sesiz kalacaksın. Bir yerde görevini hatırlatma gereği duyduk. Biz sözleşmenin Dünya Kültür mirası varlıkları sözleşmesinin çıkış noktasından günümüze kadar değerlendirmelerini hatırlattık. Sözleşmenin niye imzalandığını onların ağzından hatırlattık. Kültür mirasının risk altında olması halinde neler yapılması gerekir onların ağzından hatırlattık. Diyor ki risk altındaki kültür mirasından sınırları içerisinde bulunduğu ülke sorumludur. Muhtemelen UNESCO bunu arkasına sığınacaktır. İlk başta senin devletin, ülken sahip çıkmalıdır. Ülke şu an sahip çıkmıyor; ne anlama geliyor UNESCO buna müdahil olması lazım. Yıkımların durdurulması lazım. Durdurulduktan sonra yeniden koruma amaçlı imar planına göre onarılması sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz. Ya da bunun dünya halkları nezdinde UNESCO’nun objektif, tarafsız şekilde değerleri koruyan kurul imajına zarar verdiğini onlara hatırlatma gereği duyduk ”diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG