Erişilebilirlik

Diyarbakır’da İbadete Çatışma Arası


Diyarbakır’ın Sur İlçesinde son dönemlerde yaşanan çatışmalar ibadethaneleri de etkiledi. Kentin tarihi bölgesindeki kilise ve camilerde ibadet yapılamadı. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle imam ve rahipler göreve gitmediğinden dolayı ezan okunmadı, çanlar çalmadı. Diyarbakır Müftüsü Burhan İşleyen; akşam, yatsı ve sabah ezanı okunmadığını söylerken, Protestan Kilisesi Rahibi Ahmet Güvener, son 2 hafta ayin yapamadıklarını belirtti.

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesinde 9 günde 56 saat sokağa çıkma yasağı uygulandı. Kentin aynı zamanda ticaret merkezi olan ilçedeki yasak, sosyal ve ekonomik hayatla birlikte dini mekanları da etkiledi. Güvenlik güçleri ve PKK'nın şehir yapılanması YDG-H üyeleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle beş vakit ezan çoğu zaman okunmadı. Din adamları sokağa çıkma yasağı nedeniyle dışarı çıkamayınca, ibadetler aksadı, sabah, akşam ve yatsı ezanı okunmadı. Yasak süresince Ulu Cami başta olmak üzere birçok camide ezan okunmadığı gibi namaz da kılınmadı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri çok sayıda imama uyararak, şüpheli bir durumda polisten yardım istenmesi talep etti. Diyarbakır Müftüsü Burhan İşleyen, bölgede artan olayların din adamlarını tedirgin ettiğini belirterek "Çatışmalar imamların huzur ve güven içerisinde görev yapmalarını engelliyor. Sur, Lice, Kulp ve Silvan ilçesinde zaman zaman camileri tamamen kapatmak durumunda kalıyoruz. Çünkü örgüt mensupları cami hoparlörlerinden müzik yayını veya propaganda yapıyor. Cemaatimiz camilere gelemediği gibi görevli hocalarımız da can endişesi nedeniyle camileri açamıyor. Merkezi camiler dışında kalan camilerde havanın karardığı sabah, akşam ve yatsı ezanları okunmuyor. Huzurlu bir ibadet için emniyete, huzura ve güvene ihtiyacımız var. Cuma hutbelerinde Türkçe ve Kürtçe olarak sürekli barış, kardeşlik vurgusu yapıyoruz” dedi. İşleyen Batı illerinden gelen imamların tayin istediğini vurgulayarak, PKK’nın tehdit ettiği bazı imamların görev yerlerinin değiştirildiğini söyledi.

Bu arada çatışmalar sırasında kurşunlara hedef olan Kurşunlu Cami ağır hasar gördü. Müftülük onarım için camiyi ibadete kapattı.

Çatışmalardan etkilenen sadece camiiler olmadı. Sur İlçesindeki kiliselerde de ibadet yapılamadı Cemaatin gidemediği Meryem Ana Süryani ve Protestan Kilisesi’nde ayin yapılamadı. 70 Kişilik cemaati bulunan Protestan Kilise'nin ruhani lideri Ahmet Güvener, son iki haftada pazar ayini yapamadıklarını vurgulayarak, "Cemaatimiz Sur ilçesi dışında yaşıyor. Olaylar nedeniyle oranımız yarı yarıya düştü. Ancak son iki pazar günü sokağa çıkma yasağı olduğundan ötürü ben dahil kimse kiliseye gidemediğinden ötürü ayin yapamadık. Barış havasını tekrar yakalamak için dua ediyoruz "diye konuştu.

Sur’da meydana gelen patlamalarda Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin de camları kırılmıştı. Ermeni Kilisesinde, cemaati olmadığı için, düzenli olarak ayin yapılmıyor. Kilisede sadece özel günlerde ayin yapılıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG