Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Halka Açık Akademi


Merkezi Diyarbakır’da bulunan Yeni Yaşam Derneği, akademik bilgilerin tüm kesimlere ulaşabilmesi amacıyla online akademi kurdu. Aralarında barış bildirisine imza attıkları için ihraç edilen akademisyenlerin de bulunduğu hocaların verdiği dersler, internet ortamında erişime açıldı.

Diyarbakır’da Halka Açık Akademi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

Yeni Yaşam Derneği bünyesinde kurulan ve yöneticilerinin çoğunluğunun kadın olduğu “Ekonomi ve Toplum Akademisi”nin temel hedefi, toplumun bilgiye erişimi kolaylaştırmak olarak açıklanıyor. Bu amaçla akademi bünyesinde 5 farklı başlıkta verilen dersler kayıt altına alınıyor. Akademide görev alan akademisyenler, ekonomi ve finans, toplum sağlığı, insan hakları, demokrasi ve özgürlükler, toplumsal cinsiyet ve kadın özgürlüğü ile insan ve doğa bilimleri başlıkları altında farklı konulardan oluşan seminerler düzenliyor. Seminerler sosyal medya ve derneğin internet sitesinde paylaşıma sunuluyor.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Tunç, amaçlarının akademiyi halka açmak olduğunu söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Tunç, Corona virüsü salgını nedeniyle seminerleri online yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. Tunç “Bizim planladığımız, mahallelerde doğrudan vatandaşa ulaşarak, eğitim seminerleri düzenlemekti. Ancak COVID-19 süreci bu çalışmamızın formatını değiştirmemize sebep oldu. Biz de şu anda akademi bünyesinde oluşturduğumuz ekiple birlikte, bilgiye ulaşma konusunda vatandaşlara yönelik verdiğimiz seminerleri, video çekimlerini yapıp, dijital araçlar üzerinden insanların akıllı telefonlarından bile ulaşabilecekleri düzeyde bir hazırlık yapıyoruz. Bizim bölgemizin herhangi bir durumda veya herhangi bir noktasında akıllı telefonda internete erişimi olan yerlere kadar ulaşabilecek şekilde altyapımızı güçlendirip, o şekilde seminerleri yurttaşlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız, bulabildiğimiz bütün kanallardan ürettiğimiz bilgiyi halka ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Peki seminerler insanların ne işine yarayacak? Tunç, seminerler sonunda sertifika vereceklerini belirterek, şöyle konuştu; “Bir yurttaş bir işe girmek istiyor ama bununla ilgili kendisini geliştirmek istiyorsa, bilgisini geliştirmesi konusunda akademi doğrudan ona bir araç olarak hizmet verecek. Bununla birlikte yurt içinde ve yurt dışında öğrenmek istediği bir konu ilgili doğrudan faydalanarak katılım sertifikası alacak. Bu katılım sertifikasıyla ‘Bu eğitimi aldım, ben şu işi yapabilecek düzeye geldim ve bu konu ile ilgili bilgi düzeyi bir geliştirdim’ diyebilecek”

Akademide, barış bildirisine imza attığı için ihraç edilenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyenin seminer verdiğine dikkat çeken Tunç, “Eğitim seminerlerine çok farklı yelpazeden farklı kesimlerden, branşlardan, uzmanlardan, akademisyenlerden destek alıyoruz. Bunların içerisinde işlerinden edilmiş barış akademisyenleri de var. Kendini yetiştirmek isteyen genç uzmanlar da var. Yurtiçinde ve yurtdışında ikamet eden ve alanlarında gerçekten uzmanlaşmış, ileri düzeyde uzmanlıklarını ispatlamış akademisyenler de var” diye konuştu.

Hollanda’nın da destek verdiği çalışmada, sertifika almak isteyenler önce siteye üye oluyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayanlara sertifika veriliyor. Seminerlerde son olarak toplum sağlığı konusu işlendi. İlgi çeken seminerde, özellikle salgın sürecinde toplumun sağlıklı bir şekilde bilgiye ulaşması, topluma kendi sağlığını sürdürebilir kılması, sistemin önerdiği imkanlar dahilinde kendi toplumsal sağlığını nasıl koruyabileceği ve aromaterapi konuları işlendi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG