Erişilebilirlik

Diyarbakır’da Az Katılımlı Bol Coşkulu 1 Mayıs


Foto: Mahmut Bozarslan
Foto: Mahmut Bozarslan

Sendika ve siyasi partilerin birlikte organize ettiği 1 Mayıs Mitingi İstasyon Meydanı’nda düzenlendi. Miting nedeniyle çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Alana daha önce belirlenen pankart ve bayraklar dışındakilerin sokulmasına izin verilmedi. Miting konserle başladı. Mitinge katılanlar. Türkiye’nin değişik yörelerinden müzikler eşliğinde dans ederek eğlendi.

Diyarbakır’da Az Katılımlı Bol Coşkulu 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Sendika temsilcilerinin konuşmasının ardından Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca söz aldı. Uca konuşmasına Türkiye’den işçilerle ilgili rakamlar vererek başladı: “İşçilerin en büyük sorunu işsizliktir. 2017 istatistiklerine göre 3 milyon 910 bin işsiz var. Bu da Türkiye nüfusunun yüzde 13’ü ediyor. Bunlardan 1 milyon 483 bini kadındır. Bu kadınların çoğu sigortasız çalıştırılıyor. Yüzde 65 erkekler çalışıyor, yüzde 35 kadınlar. Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi çalıştırılıyor. Resmi rakamlara göre son 3 yılda 176 çocuk kazalarda öldü.”

Uca, KHK ile ihraç edilenlere de dikkat çekerek, “OHAL şartlarında binlerce, işçi, emekçi, akademisyen ihraç edildi. Burada vermek istediğimiz mesaj şu: Kürtler artık statüsüz yaşamak istemiyor. 1 Mayıs’ta da bu mesajı veriyoruz. Şimdi şu alanda ihraç edilen kaç kişi var diye sorsam? Öğretmenlerimiz, akademisyenlerimiz ellerini kaldırır. Ama devletin hesabı tutmadı. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Devlet ‘İhraç edersem evde otururlar’ dedi. Siz yanlışsınız, kimse irademizle oynayamaz” dedi.

Miting daha sonra konserlerle devam etti. Sur içindeki mahallelerin yıkımını protesto eden gruplar da mitingde yerini aldı. 1915 olaylarında yaşamını yitiren Ermeniler’in yakınları da mitinge katıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG