Erişilebilirlik

Diyarbakır Barosundan Açlık Grevi Uyarısı


Diyarbakir Barosu açlık grevleriyle ilgili basın açıklaması yaptı
Diyarbakir Barosu açlık grevleriyle ilgili basın açıklaması yaptı

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi şartlarına dikkat çekmek amacıyla başlattığı açlık grevinin yayılması üzerine, Diyarbakır Barosu uyarı yaptı. Baro yönetimi eylemcilerin ihtiyaçlarının karşılanması çağrısı yaparak, taleplerinin dinlenmesini istedi.

Leyla Güven ile tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde, değişik tarihlerde görüşen Baro yönetimi son ziyaretini 30 Aralık’ta yaptı. Baro yönetiminden yapılan açıklamada, Güven’in sağlık durumunun ağırlaşması nedeniyle, görüşmeye katılamadığı belirtildi.

Güven’in ardından eylemin birçok cezaevine sıçraması üzerine Baro yönetimi bir açıklama yaptı. Baro Başkanı Cihan Aydın, Güven’in sağlık durumunun kritik eşiğe geldiğini belirterek, ”Kilo kaybı, ses ve ışığa hassasiyet, baş ağrıları ve baş dönmesi, yürümekte ve konuşmakta zorluk, halsizlik, tansiyon ve mide krampları yaşadığı belirtilmiştir. Belirtiler de göstermektedir ki bugün itibariyle açlık grevinin 57'nci gününe giren Güven için kritik eşiğe gelinmiştir” dedi.

Tutukluların taleplerini dile getirirken kendi yaşamlarına zarar verecek eylemlerden kaçınması uyarısı yapan Aydın, “Milletvekili Güven tarafından başlatılan açlık grevi; Türkiye’deki bazı hapishanelere de sıçramış ve giderek daha da yayılma eğilimi göstermektedir. Baromuza yapılan bazı başvurularda ve kamuoyuna yansıyan bazı bilgilere göre açlık grevine giren mahpusların temel haklarına saygı gösterilemediği, yeterli miktarda su, şeker, tuz ve vitamin desteği sağlanmadığından şikayet edilmektedir. Diyarbakır Barosu her koşulda yaşam hakkını savunmaktadır. Hukuk örgütü olarak ilkesel yaklaşımımız; mahpusların, taleplerini dile getirirken kendi yaşamlarına zarar verecek eylemlerden kaçınmasıdır. Baromuzun bu yaklaşımını bir kez daha bu vesile ile tüm muhataplarına hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Aydın, eylemlerin gerekçesi olarak gösterilen ‘Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesi’ konusunda da şu uyarıyı yaptı; “Ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerce de güvence altına alınan avukat-müvekkil görüşme hakkının, Öcalan da dahil olmak üzere; her zaman ve her koşulda eşit ve ayrımsız bir şekilde her mahpusa tanınması gerekmektedir.“

İmralı Cezaevinde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’ın, uzun süredir kimseyle görüştürülmemesine tepki gösteren HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 8 Kasım’da açlık grevine başladığını duyurmuştu. Güven’in ardından aralarında milletvekillerinin de bulunduğu gruplar, açlık grevine başladı.Eylemler nedeniyle, Diyarbakır, Batman ve Van’da HDP binalarına polis baskın yaptı. Baskınlarda onlarca kişi gözaltına alındı. Değişik cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler de Güven’e destek amacıyla açlık grevine başladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG