Erişilebilirlik

Diyarbakır Barosu’nun Rapor ve Açıklamaları Dava Edildi


Önceki dönem yönetim kurulu üyeleri hakkında, Ermeniler'in soykırım olarak nitelediği 24 Nisan 1915 olaylarının yıldönümünde yaptıkları açıklama nedeniyle dava açılan Diyarbakır Barosu, şimdi de basın açıklamaları ve hazırladıkları rapor nedeniyle dava edildi.

Baro yönetimi, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak”la suçlanıyor.

Baronunun, bir önceki yönetim kurulunun 10 üyesi hakkında ikinci bir dava açılmasına neden olan olaylar; HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in mecliste yaptığı konuşmada ‘Kürdistan’ ifadesini kullanması, Hakkari’nin Oğul Köyünde SİHA’ların kullanıldığı bir operasyonda, sivil olduğu belirtilen 1 kişinin ölmesi ve 3 kişinin yaralanmasına ilişkin rapor hazırlanması.

Dönemin Baro yönetimi, Baydemir’e verilen disiplin cezasına tepki amacıyla basın açıklaması yapmıştı. Baro Hakkari’deki olaya dair de, yayınladığı raporda, ölen ve yaralananların sivil olduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açılmasını için Adalet Bakanlığı’ndan izin istedi. Bakanlığın izin vermesiyle başlayan soruşturma sonunda Batman Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin baro başkanı Ahmet Özmen ve yönetim kurulu üyeleri Mahsum Bati, Nuşin Uysal Ekinci, Cihan Ülsen, Sertaç Buluttekin, Muhammet Neşet Girasun, Serhat Eren, İmran Gökdere, Velat Alan, Ahmet Dağ ve Nahit Eren hakkında, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama” iddiasıyla dava açılmasına karar verdi.

Yasa gereği, avukatlar hakkındaki soruşturmalar, suçun işlendiği yerde değil, en yakın ilin ağır ceza mahkemesinde açılıyor. Dava açılması halindeyse yargılama, suçun işlendiği yerdeki ağır ceza mahkemesinde yapılıyor. Bu nedenle Batman Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın duruşması, önümüzdeki aylarda Diyarbakır’da görülecek.

Davayı VOA Türkçe’ye değerlendiren Baro Başkanı Cihan Aydın, davanın ifade özgürlüğü aleyhine açıldığını söyledi. Aydın, “Bu tamamen Baro üzerinde bir baskı oluşturmak, baronun toplumsal meselelerde görüşünü açıklamasının önünde bir baskı aracı olarak kullanılmakta, yargı tacizine tekabül etmektedir. Bu davalar, bundan sonra bu tarz açıklamalar, buna benzer faaliyetlerden bizi geri bırakmaya yöneliktir. Bunu ifade özgürlüğüne yönelik bir dava olarak kabul ediyoruz. Bu davalarla Diyarbakır Barosu, kendi kurumsal çizgisinden asla sapmayacak, bu açıklamaları doğru bulduğumuz, toplumsal açıdan, mesleki açıdan doğru bulduğumuz sözlerimizi söylemekten bundan sonra da geri durmayacağız” dedi.

Önceki Baro yönetimi hakkında, 1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle yaptıkları açıklamadan dolayı bir dava daha açılmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG