Erişilebilirlik

Diyarbakır Provokasyon Sorularına Yanıt Arıyor


Diyarbakır’da 9 Ağustos’ta dört kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılar soruşturuluyor. Kentteki STK’lar gerilimin azaltılması için taraflarla görüşmelerini sürdürüyor

Diyarbakır’da 9 Ağustos’ta dört kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılar soruşturuluyor. Kentteki STK’lar gerilimin azaltılması için taraflarla görüşmelerini sürdürüyor. KCK tarafından olaylardan sorumlu tutulan hükümet, ‘Özel Güvenlik Zirvesi’ düzenlerken HDP cumhurbaşkanı ve başbakana olayları engelleme çağrısında bulundu.

Diyarbakır’da İhya-Der Şube Başkanı’nın öldürülmesi ve sonrasında meydana çıkan olaylarda soruşturma derinleştiriliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu da Çankaya Köşkü’nde hem Diyarbakır’daki olayları hem de Çözüm Süreci’nin geldiği aşamayı değerlendirmek üzere Özel Güvenlik Zirvesi topladı. Zirveye Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan’la birlikte Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı ile askeri yetkililer ve sivil bürokratlar katıldı.

Diyarbakırlı STK’lar: Hüda-Par daha güçlü sağduyu çağrısı yapmalı

Diyarbakır’da ise sivil toplum kuruluşları gerilimi düşürmek için devrede. Çarşamba günü Diyarbakır Valisi, Cumhuriyet Başsavcısı ve HDP yetkilileriyle görüşen STK temsilcileri bugün Hüda-Par Diyarbakır İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Heyette bulunan Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu bunun bir taziye ziyareti olduğunu belirtti. Diyarbakır’da gerginlikten duydukları rahatsızlıkları Hüda-Par yetkililerine aktardıklarını söyleyen DOGÜNSİFED Başkanı, ‘1990’lı yıllardaki gibi çatışmalı ve şiddet dönemini hatırlatacak bir döneme dönmek istemiyoruz. Biz STK’lar olarak üzerimize düşeni yapacağız. Hüda-Par’dan da daha güçlü sağduyu çağrısı yapmasını istedik’ dedi.

KCK: Diyarbakır’daki olayların sorumlusu AKP hükümeti

Bir sağduyu çağrısı da KCK’dan geldi. Halkı serinkanlı davranmaya davet eden KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, HDP Diyarbakır mitingine yönelik saldırıda olduğu gibi 9 Haziran’da meydana gelen olaylardan da Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini sorumlu tuttu. KCK’dan yapılan açıklamada, ‘AKP iktidarda kalmak için başvurduğu çirkin yöntemlere şimdi yeniden iktidar olmak için başvurmaktadır. Diyarbakır’daki saldırı, AKP hükümetinin Kürt halkına karşı bir savaş ilanı olmaktadır. Böyle bir savaşı yürütüp tırmandırarak iktidarını korumayı hedeflemektedir’ dendi.

KCK’den JİTEM’in yeniden devreye girdiği iddiası

Diyarbakır’da yaşanan olaylarda ne Kürt Özgürlük Hareketi ne de Kürt demokratik hareketi bulunduğunu ifade eden PKK’nın çatı örgütü, Hüda-Par’a yakın dernek yöneticisine yönelik saldırının da Kürt halkına yönelik sindirme saldırılarını gerekçelendirmek için yapılmış bir provokasyon olduğu iddiasında bulundu.

Örgüt, ‘büyük bir seçim başarısından sonra halka saldırılmakta ve Kürt Özgürlük Hareketi tahrik edilmektedir. Kürt halkına yönelik bu saldırılar kesinlikle devletin derin güçlerinden bağımsız değildir. Hizbullah adı altında halka saldıran JİTEM’dir; derin güçlerin örgütlediği çetelerdir. Bu saldırılara AKP hükümeti de ortaktır’ dedi ve Kürt halkı ve demokratik güçleri bu saldırılara karşı olma çağrısında bulundu.

HDP: Diyarbakır provokasyonu ‘özel örgüt’ gerçekleştirdi, cumhurbaşkanı ve başbakan bu girişimi durdurmalı

Seçim sonrası bugün değerlendirme Halkların Demokratik Partisi Parti Meclisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nu Diyarbakır’da yaşanan provokasyonları engellemek için göreve çağırdı. HDP açıklamasında ‘başbakan ve cumhurbaşkanını devam etmekte olan provokasyonları ve işlenen cinayetleri bir an önce durdurmaya ve ülkede kaos yaratma girişimlerine son vermeye ve ülkeyi normalleştirmeye çağırıyoruz. Bütün emek örgütlerini, meslek ve kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını, aydın, sanatçı, yazar, akademisyen ve barıştan yana herkesi kaos yaratma girişimlerine dur demeye çağırıyoruz’ dendi.

HDP’ye göre, ‘bu provokasyon, cinayet ve kitlesel katliam girişimleri HDP'nin seçim başarısını hazmedemeyen, Kürt halkının iradesine saygı göstermeyen, Diyarbakır halkını sokağa çekerek 'kaos' yaratmak ve seçim sonuçlarının meşruiyetine gölge düşürmek isteyen bir '’özel örgüt'’ eliyle’ gerçekleştirildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG