Erişilebilirlik

Diyarbakır Göklerinde Fenerlerin Dansı


Bu yıl ikincisi düzenlenen Dilek Feneri Festivali’ne ev sahipliği yapan Diyarbakır’da gökyüzü ışıl ışıl oldu. Fener uçuranlardan kimisi kişisel, kimisi ise toplumsal dilek tuttu.

Dicle Nehri Vadisi’nin üzerinde akşam saatlerinde uçurulan yüzlerce fener, gökyüzünde renk cümbüşü oluşturdu. Fenerlerin uçurulma nedeni ise bu yıl ikincisi düzenlenen Dilek Feneri Festivali’ydi. Kentteki bir grup sivil toplum kuruluşu tarafından ‘Bir dileğim var’ sloganıyla düzenlenen festival, yüzlerce kişiyi tarihi On Gözlü Köprü üzerinde buluşturdu.

Festival farklı yörelerin dans gösterisiyle başladı. Uzak yörelerin dansları büyük ilgi topladı. Festivali düzenleyenler arasında bulunan Tigris Bisiklet Kulübü başkanı Ali Alioğlu, ilk festivaldeki dileklerinin kabul olmasının ardından festivali sürdürmeye karar verdiklerini söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Alioğlu, “İlk festivalde Kırklar Dağı'nın tepesine dikilen binaların yıktırılmasını dilemiştik ve bu dilek gerçekleşti. İkincisini de toplumda daha güzel, daha huzurlu ortamın gerçekleşmesi adına yaptık. İlkinde beklediğimizin çok üstünde insan katıldı. Bunu üzerine halkın bu tür etkinliklere ihtiyaç duyduğunu, bunu özümseyerek yaptığını gördük. Biz de bu ihtiyaca karşılık vermek için bir kez daha yaptık” dedi.

Diyarbakır Göklerinde Fenerlerin Dansı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

Festivalin organizatörleri arasında Diyarbakır Barosu da vardı. Baro Başkanı Cihan Aydın ise dileklerini VOA Türkçe’ye şöyle anlattı; ”Böylesi sorunlu bir coğrafyada bu tür etkinlikler zaman zaman nefes almamıza vesile oluyor. O açıdan bu tür etkinlikleri önemsiyoruz. Biz barış dileğiyle fenerleri uçuracağız. Kardeşlik dileğiyle, devam eden açlık grevlerinin barışçıl şekilde sonuçlanması, Kürt meselesine demokratik bir çözüm için bu etkinliğe katılıyoruz.”

Festival bir evlilik teklifine de ev sahipliği yaptı. Mahmut Erbay isimli genç, kız arkadaşı Fatma Aslan’a evlilik teklifinde bulundu. Teklifi kabul eden Aslan, bir an önce evlenme dileğiyle fener uçurdu.

Havanın kararmasının ardından, yüzlerce fener aynı anda gökyüzüne bırakıldı. Rengarenk fenerler dans ede ede gökyüzüne yükseldi. Dicle Vadisinin üzeri bir anda ışıl ışıl oldu. Dilek dileyerek fenerini gökyüzüne bırakan Felek İçen, VOA Türkçe’ye şunları söyledi; ”Amacımız dilek tutmaktı ama biz buraya biraz da eğlence amaçlı geldik. Diyarbakır’da sosyal etkinlik az olması nedeniyle bu kadar talep var. Dileğim ben de kalsın, söylemeyeyim”

Fırat Eryılmaz ise toplumsal bir dilekte bulundu. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Eryılmaz, “Ülkenin ekonomik, istikrarsız durumun ortadan kalkmasını diledim” diye konuştu.

Fenerlerini uçuranlar, uzun süre gökyüzünde oluşan renk cümbüşünü izledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG