Erişilebilirlik

Diyarbakır'da 11 Muhtar Görevden Alındı Yerine Kayyum Atandı


HDP’li belediyelere kayyum atanıp atanmayacağı tartışmaları sürerken, Diyarbakır’da 10 muhtar görevden alınarak yerlerine kayyum atandı. Karara tepki gösteren muhtarlar itiraz etti.

Görevden alınan 10 muhtarın tamamı Diyarbakır’ın Lice İlçesine bağlı mahallelerden. 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde seçilen Baharlar, Şenlik, Karahasan, Kali, Bayırlı, Ulucak, Yünlüce, Yalaza, Serince ve Uçarlı mahallelerinin muhtarları bu sabah, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alınan muhtarların yerine kayyum atandı. Daha önce Lice Belediyesi’ne atanan kayyumun yardımcısı İsa Gönültaş ise Karahasan Mahallesi’ne kayyum olarak atandı.

Görevden alınan muhtarlardan altısı, son bir yıl içinde ikinci kez görevden alınmış oldu. İçişleri Bakanlığı, Ekim 2018’de görevden aldığı bölgedeki 259 muhtardan 15’i Lice’de görev yapıyordu. Bu muhtarların altısı yeniden aday oldu ve seçildi. Ancak muhtarlar yaklaşık bir ay görevde kaldı.

Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Lice Muhtarlar Derneği Başkanı Musa Çeçen, muhtarların mahkeme kararı olmaksızın görevden alınmalarının doğru olmadığını söyledi. Muhtarların karara itiraz edeceklerini söyleyen Çeçen, “Haklarındaki soruşturmalar gerekçe gösterilmiş. Soruşturmaların çoğu siyasi, bir kişinin de uyuşturucu soruşturması varmış. İtiraz için hazırlık yapıyor arkadaşlar. Önceki yıl savcı çağırmadı. Ancak bu kez savcı çağırıp nedenini açıklayacakmış. Bunlar seçilmiş arkadaşlar. Suç işlemiş olabilir ama mahkemeye çıkar yargılanır ve görevden alınır. Suçu muhtarlığa engelse bu yapılır. Ama böyle bir şey yok. Mahkeme kararı olsaydı, diyecek bir şey olmazdı. Mahkeme kararı olmaması nedeniyle, bu uygulamayı doğru bulmuyoruz. Önceki dönem görevden alınanlardan bazıları yeniden seçildi. Böyle bir şey beklemiyorduk” dedi.

'Muhtarlar mevzuata uygun görevden alındı'

Öte yandan Lice Kaymakamlığı, muhtarların mevzuata uygun şekilde görevden alındığını açıkladı. Kaymakamlık tarafından yapılan açıklama şöyle: "Lice’de 11 mahalle muhtarı (bir muhtar tutuklu bulunmaktadır) haklarında yürütülen ve derdest olan soruşturma ve kovuşturmalar nedeniyle idari tedbir olarak ilgili mevzuatlar çerçevesinde görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

Muhtarların; silahlı terör örgütüne üye olma, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, örgütün veya amacının propagandasını yapma, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, kullanmak için uyuşturucu uyarıcı madde satın almak, kabul etmek, bulundurmak ve kullanmak, 2313 sayılı uyuşturucu maddelerin murakabesi hakkında kanuna muhalefet etmek suçlarından haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar bulunmaktadır. Muhtarlar yukarıda bahsedilen kovuşturma ve soruşturmalar tamamlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırılmış olup, yerlerine vekaleten görevlendirmeler yapılmıştır."

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG