Erişilebilirlik

Diyanet Yemen’e Yardım Kampanyasını 90 Bin Camide Başlattı


Yemen’deki savaş dördüncü yıla yaklaşırken Suudi Arabistan’la yaşanan ‘Kaşıkçı cinayeti krizi’ sonrası Türkiye’de Yemen halkının yaşadığı insani krize yönelik farkındalık daha da arttı.

Kızılay ve bazı sivil toplum kuruluşlarının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) da "Yemen'e Sessiz Kalma" başlıklı yeni bir yardım kampanyasına başlattığını duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın bugüne kadar Yemen’e 8,5 milyon TL tutarında yardım yaptığını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Yemen halkının %70’inden fazlasının hala çok zor durumda olduğunu belirtti.

Dün Ankara’da TDV Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı, “Bugün, 30 milyonluk Yemen nüfusunun 22 milyonu, her geçen gün artan şiddet ve yokluk karşısında hayatta kalmaya çalışıyor. Eğer acilen yardım edilmezse 11 milyondan fazla insan hayatını kaybedecek. Temel gıda ve tıbbi malzeme ihtiyacının had safhada olduğu Yemen, tarifi zor bir açlık ve susuzluk sorunu yaşıyor. Sağlık alt yapısının tamamen çöktüğü ülkede yaklaşık 3 milyon kadın ve çocuk beslenme yetersizliği ve ciddi sağlık sorunları yüzünden hayatta kalma mücadelesi veriyor. Çoğunluğu El Hudeyde şehrinde bulunan 1,2 milyon kişi kolera hastalığına yakalanmış durumda. Çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek durumunda kalan 2,6 milyon kişinin öncelikli olarak barınma ihtiyacı bulunuyor” dedi.

Yemen’de yardım kampanyasına 90 bin camide okunan Cuma hutbesinde de yer verildi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bugün yayınladığı Cuma hutbesinde de bu kampanyaya yer verildi.

Hutbede, “Hepimiz biliyoruz ki Yemen’de kardeşlerimiz açlık, hastalık ve iç savaşla mücadele etmektedir. Ülkenin büyük bir kısmı insani yardıma muhtaç durumdadır. Kardeşliğimizin bir gereği olarak Diyanet İşleri Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfı koordinesinde yaşanan bu insanlık dramına duyarsız kalmamak için bir yardım kampanyası başlatmıştır. Cuma namazından sonra bütün camilerimizde daima mazlumların yanında olan siz Aziz Milletimizin yardımlarına müracaat edilecektir” denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bağışları cep telefonu operatörleri aracılığıyla toplayacak. Buna göre, cep telefonuna “YEMEN” yazarak 5601 numaraya mesaj gönderenler kampanyaya 10 TL bağışta bulunabilecek.

Erbaş: “Sömürgecilerin fitnelerine kanmayalım; Suriye, Irak, Yemen bize ders olsun”

Hutbe sonrası Mardin’de gazetecilere açıklamada bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yalnıza Yemen’de değil Suriye ve Irak’ta da Müslümanların yaşadığı sorunların sömürgecilerin fitnelerinden kaynaklandığını ifade etti.

Erbaş, “Sömürgeciler gittikleri yeri hep sömürmek için gitmişler, fitne, tefrika yaymışlar ve oralara hakim olmuşlar, 150 seneden bu yana İslam dünyasında fitne ve tefrika çıkararak emellerine ulaşmaya çalışmışlardır. Dün Irak'ta büyük bir fitne çıkardılar. Suriye'den 4 milyon kardeşimiz yerinden, yuvasından olmuş ve bizler onlara ensar olmuşuz. İşte bugün Yemen'de 30 milyon Yemenli kardeşimizi çeşitli fitnelerle, tefrikalarla birbirine düşürmüşler. Şeytanın hilelerine kanmayın, aldanmayın. Eğer fitne çıkarıp bizim farklılıklarımızı aramızda birtakım ayrılıklara sebep olacak şekilde propagandalar yapanlar olursa sakın onlara aldanmayalım. Suriye, Irak, Yemen bize ders olsun” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: “Anadolu halkı sağına soluna bakmadan (Yemen’e) yardım elini uzatacaktır”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da #YemeneSessizKalma etiketiyle paylaştığı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kampanyasına destek verdi.

Kalın, “Yemenli kardeşlerimize yardım için bu kampanyaya destek verelim. Anadolu insanı mazlumun, mağdurun ve darda kalanın yanında olduğunu dünyaya bir kez daha gösterecek, sağına soluna bakmadan yardım elini uzatacaktır” dedi.

Kılıçdaroğlu: “Yemen’de ölen de öldüren de Müslüman, İslam dünyası seyrediyor”

Uzun süredir TBMM grup toplantılarında Yemen’e dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bugün Twitter’dan bu ülkedeki insani dramı gösteren fotoğraflar ve videolar eşliğinde konuya dikkat çekti.

Twitter hesabından "Yemen’de 5 buçuk milyon çocuk savaşın ortasında. İslam ülkelerini uyarıyorum ve sorumluluk almaya davet ediyorum! Savaştırmak için değil, barıştırmak için devreye girin” diyen CHP lideri, video mesajında “Yemen Körfez’de kan gölüne dönen bir coğrafya. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Hala insanlar ölüyor. Ölen de öldüren de Müslüman. Mezhep savaşları yüzünden. Çoğu açlıkla mücadele ediyor. Dünya bunları seyrediyor. İslam dünyası da bunları seyrediyor. Acı olan da budur” yorumunu yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun tercih ettiği #YemenÖlüyorİnsanlıkÖlüyor etiketi de kısa sürede Türkiye’de “trending topic” oldu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG