Erişilebilirlik

Diyabete Bağlı Göz Hastalıklarında Artış


Diyabete Bağlı Göz Hastalıklarında Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
Obezite dünya çapında büyüyen bir soruna dönüştükçe yarattığı en önemli sorunlardan olan Tip 2 Diyabet de salgın hastalık gibi yayılıyor. Bu da diyabete bağlı diğer hastalıklarla ilgili kaygılara yolaçıyor. Bunların arasında göz hastalıkları da var. Göz hastalıkları doğru tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki diyabet hastalarının 160 milyonunun çeşitli derecelerde görüş kaybı yaşadığını bildiriyor.

Susan Vitale epidemiloji uzmanı ve bu küresel eğilimden çok kaygılı: “Bu çok korkutucu bir eğilim. Rakamların gittikçe arttığını görüyoruz ve görme sorunları da şeker hastalığına bağlı olarak artıyor.”

Şeker hastalığından kaynaklanan en önemli hastalık diyabetik retinopati.

Hastalık retina etrafındaki kan damarlarındaki değişimden kaynaklanıyor. Gözün bu kısmı ışıklı görüntüleri sinir sinyallerine dönüştürerek görmemizi sağlıyor. Bazı hastalarda kan damarları şişiyor ve sızıntı yapıyor. Diğerlerinde ise retinanın yüzeyinde anormal yapıda kan damarları oluşuyor. Diyabetik retinopati hastalarının çoğu karanlık noktalar görünceye ya da bulanık görmeye başlayıncaya kadar hiçbir şey farketmiyor.

Uusal Göz Enstitüsü'nden Susan Vitale, “Yavaşça küçük değişimler oluyor, görüşünüzü etkilemiyor ve fazla birşey fark etmiyorsunuz. Fark ettiğinizde ise hastalık çok ilerlemiş olabiliyor,” şeklinde konuşuyor.

Jerry Fishman diyabetik retinopati hastası. Fishman, “Retinalarımın ikisi de o kadar şişmişti ki bir herhangi bir şeyi açık seçik görebilmem imkansız hale gelmişti,” diypr.

John Hopkins Tıp Fakültesi’nden Dr. David Friedman 1999- 2002 ve 2005- 2008 aralarını inceleyen bir araştırmayı yönetmiş: “Görmeyle ilgili olarak artan tek risk faktörünün 10 yıldan fazla süren diyabet olduğunu gördük.”

Araştırmacılar aynı zamanda genç yaşta şeker hastası olanların durumunu da inceledi.

Doktor David Friedman, “20-40 yaş arası daha genç nüfusa baktığımızda yüzde 40’lık bir artış gördük. Eğer bu hızda devam edersek çalışan yaştaki Amerikalılar arasında diyabet yüzünden görüntü kaybı yaşayanların sayısında artış olacak,” şeklinde konuşuyor.

Sağlık uzmanlarına göre bütün diyabet hastaları görme kaybı riskiyle yaşıyor. Vitale diyabetik retinopatinin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor.

Susan Vitale, “Eğer diyabetten kaynaklanan göz hastalığınız erken teşhis edilir ve tedavi edilirse yüzde 90 ihtimalle görüntü kaybı engellenebilir,” diyor.

Erken teşhisin tek yolu kapsamlı göz muayenesi. Diyabetin kontolu da hastalığın oluşmasını ya da yavaşlatılmasını sağlıyor. Jerry Fishman’ın deneyimi bunun bir örneği: “… bu bir yıl önceki durum. Büyük ilerleme var ve şu anda tamamen düzleşmiş… bu yüzden de görmen çok daha iyi durumda.”

Tedavi edilmezse hastalık kısmi görme kaybı ya da körlüğe neden olabiliyor. Araştırmanın sonuçları Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG