Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanlığı’dan Kerkük Açıklaması


Dışişleri Bakanlığı, Irak kuvvetlerinin Kerkük’te düzenlediği operasyonlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, Türkiye’nin, Irak hükümetinin Kerkük kentinde “anayasal egemenliğini tesis etmek” üzere attığı adımları yakından takip ettiği vurgulandı.

Açıklamada,“IKBY’nin Irak Anayasasını ihlal etmek suretiyle gayrı meşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti’nin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında şunları kaydetti:

“Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.

IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce (barınak) bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.

Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak hükümetiyle her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.”

Açıklamada Türkiye’nin, Irak’ta kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak hükümetinin yanında yer alacağı belirtildi.

ABD ve Rusya’dan açıklamalar

ABD Dışişleri Bakanlığı da, bölgedeki gelişmeleri takip ettiğini ve çatışma yaşandığına dair haberlerden “çok endişe” duyduğunu belirtti.

Bakanlıktan bir yetkili yaptığı açıklamada, “Kerkük’teki durumu yakından takip ediyoruz ve bir çatışmanın meydana geldiğine dair haberlerden çok endişeliyiz. Gerilimi yatıştırmak için tüm taraflarla temas halindeyiz” dedi.

Kerkük’teki gelişmelerle ilgili bir açıklama da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Rus medyasına göre Lavrov, Irak ordusuyla Peşmerge güçleri arasında çatışma çıktığına dair haberlere işaret ederek, bunun Irak halkının çıkarına hizmet etmediği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG