Erişilebilirlik

Ankara'dan ABD Kongresi'ne Tepki


Türk Dışişleri Bakanlığı, Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen “ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi” başlıklı kararı eleştirdi. Temsilciler Meclisi'nin aldığı kararda, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusuna atıfta bulunuluyor ve Türkiye’nin NATO üyeliği ve yargı süreçleri gibi konulara dikkat çekiliyor.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “10 Haziran tarihinde ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen “ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi” başlıklı karar, evvelce de açıkladığımız üzere, Türkiye ile ABD arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Kararda Türkiye'nin dış politikası ve yargı sistemi hakkında yer verilen haksız ve temelsiz iddiaların kabul edilmesi asla mümkün değildir. Her zaman vurguladığımız gibi, dost ve müttefik ülkeler arasında görüş farklılıklarının giderilmesinin en etkili yolu diyalog ve ülkelerin egemen kararlarına saygı gösterilmesidir. Bunun yerine, hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan ve karşılıklı güvenin artırılmasına hizmet etmeyen kararların alınması, tehdit ve yaptırım dilinin gündemde tutulmaya devam edilmesi ve birtakım suni miadlar konulması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Amerika yönetimi Rusya’nın S-400 hava savunöa sistemlerini satın alıyor olması nedeniyle, F-35 savaş uçakları programı kapsamındaki Türk pilotların eğitimlerine son verme kararı aldı. Washington, Türkiye’nin F-35 programından da çıkarılacağını dile getiriyor.

Washington, Rusya’nın ürettiği S-400 füze savunma sistemlerinin NATO sistemleriyle uyumlu olmaması ve F-35 savaş uçakları gibi teknolojilerin Rusya’nın eline geçmesinden endişe edildiği gerekçesiyle Türkiye’nin S-400 satın almasına karşı çıkıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG