Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanları’ndan Suriye’ye Kınama


Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve birçok diplomat Suriye hükümetini kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı için kınayan bir bildiriye imza attı.

Bildiriyi Tillerson’un yanı sıra Fransa, Almanya, İngiltere dışişleri bakanları ortak hazırladı. Bildiri, BM’nin Beşar Esat rejiminin bu yılın başında Han Şeyhun’da sarin gazı kullanarak uluslararası kanunu çiğnediğini bildiren son raporunun ardından hazırlandı.

Bildiride “Bu zalim eylemi kınıyoruz. Suriye rejiminden kimyasal silah kullanımını derhal durdurmasını ve sahip olduğu tüm kimyasal silahları Kimyasal Silahların Yasaklanması Organizasyonu’na bildirmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Tillerson ve diğer diplomatlar, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı durumların incelenmesinin önemine vurgu yaptılar ve BM'den Ortak Soruşturma Mekanizması adlı heyeti korumasını istediler.

Başka saldırılar da soruşturuluyor

Bildiride, Ortak Soruşturma Mekanizması müfettişlerinin Han Şeyhun’daki saldırıdan sadece bir hafta önce Suriye’nin El Latamine kasabasında başka bir kimyasal saldırı düzenlenmiş olabileceğini bildirdikleri bilgisine de yer verildi.

Diplomatlar, saldırının sorumlularından hesap sorulması, kurbanlar için adalet aranması ve bu tür saldırıların tekrarlanmasını önlemek için sert bir uluslararası yanıt verilmesi gerektiğini bildirdiler.

Rusya, geçen ay Suriye’deki kimyasal silahlı saldırıyı araştıran Ortak Savunma Mekanizması’nın yetki alanını genişleten BM kararını veto etmişti.

Suriye’de hükümet hava gücüne sahip tek taraf. Sarin gazının da havadan atıldığına inanılıyor. Rusya son olarak gazın havadan değil, bir bomba aracılığıyla karadan yayıldığını öne sürmüştü.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG