Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Tillerson’ın İlk Mesajı 'Birlik'


Dışişleri Bakanlığı’nın lobisinde personelle tanışma etkinliğinde konuşan Tillerson, “Çok çekişmeli bir seçim olduğunu ve neticeye dair hepimizin aynı hissiyatları taşımadığımızı biliyorum. Her birimizin kendi siyasi inançlarını ifade etmeye hakkı var ama kişisel kanaatlerimizin bizim birlikte tek bir ekip olarak çalışma yeteneğimize üstün gelmesine izin veremeyiz. Birbirimize karşı anlayış gösterelim, enerjimizi bakanlığın hedeflerini başarmaya odaklayalım” diye konuştu.

Tillerson’ın Senato’dan gerekli onay almasından önce bakanlık personelinden 1000’e yakın kişi, Başkan Donald Trump’ın göçmen yasağını eleştiren bir belgeye imza atmıştı. Bakanlıkta aslında diplomatların belirli politikalardan duydukları rahatsızları zaman zaman bu tür belgeler imzalama yoluyla dile getirmeleri 1970’li yıllardan bu yana uygulanan bir gelenek.

Ancak bu son olaya Beyaz Saray sert tepki göstermişti. Sözcü Sean Spicer, politikadan hoşnut olmayanlar için, “Ya bu programa uyarlar ya da gidebilirler” demişti.

Tillerson ise ilk hitabında çok daha yumuşak ve kucaklayıcı bir ton takınarak, bakanlık personeline hitaben, “Sizinle birlikte hizmet etmekten onur duyuyorum. Sahadaki bakanlık çalışanları sadece politikalar ve planların aracısı değildir, sizler aynı zamanda bu ulusun ve savunduğumuz değerlerin temsilcilerisiniz. İnsanlar sizleri gördüklerinde Amerika’yı görüyorlar” dedi.

Bakanlığın işleyişinde etkinliği artırmak adına birtakım reformların yapılabileceğinin sinyalini de veren Tillerson, bakanlığın kabiliyet ve kaynaklarını en etkili şekilde kullanmanın önemini dile getirdi ve “Bu, işlerin bu bakanlıkta geleneksel olarak nasıl yürütüldüğü konusunda bazı değişiklikleri getirebilir. Sırf değişim olsun diye değişime gitmek ters etki yapabilir, asla böyle bir yaklaşımım olmayacak. Ama etkisiz gelenekleri en fayda sağlayıcı neticelerin yukarısında tutmaya devam edemeyiz” diye konuştu.

Tanışma etkinliği sırasında Tillerson ayrıca, görevde hayatlarını kaybeden diplomatların isimlerinin yazılı olduğu duvara eşiyle birlikte giderek çiçek yerleştirdi.

Tillerson’ın Senato’daki onay süreci, yeni yönetimin göreve başlamasından iki hafta sonra tamamlanabildi. Demokratlar, bakanlık görevinden önce Exxon Mobil’in CEO’su olan Tillerson’ın devlet yönetiminde tecrübe sahibi olmaması, Rusya ile geçmişteki yakın iş ilişkileri, hatta Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in elinden ödül almış olması gibi gerekçelerle Tillerson’a şiddetle karşı çıkıyorlardı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG