Erişilebilirlik

Kerry: 'Suriye'de Durum Çok Kötü'


İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry

Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'yle ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Washington'un elinde Suriye'nin kimyasal silah kullandığına dair kesin kanıtlar olduğunu yineledi

Dışişleri Bakanı John Kerry, Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’yle düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye’deki durumun çok kötü olduğunu ve giderek daha da kötüleştiğini söyledi.

Bakan Kerry, Amerika’nın elinde Suriye Hükümeti’nin kimyasal silah kullandığını gösteren kanıt olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Suriye Devlet Başkanı Beşat Esat’ın kendi halkını katlettiğini, Washington’un Suriye konusunda İngiltere’nin tam desteğine sahip olduğunu söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la birlikte düzenlediği basın toplantısında Amerika’nın girişeceği herhangi bir askeri müdahalenin Suriye’deki krize çözüm bulmak amacıyla Cenevre’de barış konferansı düzenleme çabalarına sekte vuracağını belirtti. Suriye’ye yönelik olası askeri müdahaleye karşı çıkan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye’deki krize barışçı bir çözüm bulmaktan başka çare olmadığını söyledi.

Öte yandan Obama Yönetimi, Kongre’yi ve Amerikan halkını Suriye’ye askeri müdahalenin gerekliliğine ikna etmek için iki günlük yoğun bir kampanyaya başlıyor. Üst düzey güvenlik danışmanları, Kongre’de hem gizli hem de açık toplantılar düzenleyecek. Başkan Obama yarın akşam televizyonda halka hitaben yapacağı konuşmadan önce altı büyük televizyon kanalında soruları yanıtlayacak.
Obama Yönetimi ayrıca müttefiklerine, Amerikalı siyasetçilere ve televizyon kanallarına kimyasal silah saldırısına uğrayan sivilleri gösteren video kayıtları dağıttı. Amerikalı yetkililer, Suriye Ordusu’nun Şam yakınlarında bin 400 kişinin ölümüne neden olan kimyasal saldırıyı düzenlediği konusunda şüphe götürmez nitelikte kanıtlara sahip olduklarını bildiriyor. Yetkililer, Suriye’yi bir daha kimyasal silah kullanmaktan caydırmak istediklerini söylüyor, caydırıcı hiçbir adım atılmazsa Suriye Hükümeti’nin tekrar kimyasal silah kullanabileceğini, böylece savaşın genişleyeceğini savunuyor.

Başkan Obama Suriye’ye müdahale etmeden önce Kongre’nin onayını almaya söz verdi, ancak Kongre’deki siyasetçilerin çoğu Obama’nın Suriye planının belirsiz olduğunu, Amerika’nın yeni bir savaş batağına saplanabileceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG