Erişilebilirlik

‘‘Türkiye’nin Filistin’e Desteği Azalmayacak’’


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki.

Türkiye ve İsrail ilişkilerinin son dönemde normalleşme yoluna girmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Filistin’i ziyaret ediyor. Ziyaret, 15 yıl aranın ardından Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile Batı Şeria’nın Ramallah kentinde biraraya geldi. Çavuşoğlu İsrail’le ilişkiler yeniden canlansa da Türkiye’nin Filistin’e desteğinin azalmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada ‘‘Filistin davasına desteğimiz İsrail'le ilişkilerimizin seyrinden tamamen bağımsızdır’’ dedi.

‘‘Türkiye’nin Filistin’e Desteği Azalmayacak’’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00


Türkiye'nin Filistin davasına verdiği önemin herkes tarafından bilindiğini ve bunun ‘‘partiler üstü bir mesele’’ olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ‘‘Bağımsız ve egemen bir devlete sahip olma mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

Çavuşoğlu, ‘‘Kabul görmüş uluslararası parametreler temelinde, 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır. Dolayısıyla iki devletli çözüm vizyonundan kimsenin uzaklaşmaması gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu gün içinde Filistin lideri Mahmut Abbas’la da biraraya gelecek. Bunu yarın İsrail Dışişleri Bakanu Yair Lapid ve Turizm Bakanı Yoel Razvozov’la yapacağı görüşmeler izleyecek.

Çavuşoğlu’nun Kudüs’te Mescid-i Aksa’yı da ziyaret etmesi bekleniyor. Son dönemde Filistinliler ve İsrail polisi arasında hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal kabul edilen bu bölgede çatışmaların artması gerilimi yükseltmişti.

Çavuşoğlu, Mescid-i Aksa'nın statüsünün ve kutsiyetinin korunmasının tüm Müslümanlar için önemli olduğunu söyledi.

Ziyaret kapsamında Türkiye-Filistin arasında ikinci ortak komite toplantısının yapıldığını belirten Çavuşoğlu bunların ilkinin dört yıl önce yapıldığını, üçüncü toplantı için ise dört yıl daha beklemeyeceklerini kaydetti. Çavuşoğlu, üçüncü toplantının gelecek yıl yapılması için Maliki'yi Türkiye'ye davet etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un da ekonomik ilişkileri görüşmek üzere 29-30 Haziran tarihlerinde Filistin'i ziyaret edeceğini bildirdi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, Çavuşoğlu’nun ziyaretini överek bunun ‘‘tarihi’’ bir ziyaret olduğunu vurguladı.

Maliki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ‘‘Duyduklarımız, konumumuzu, özgürlük ve bağımsızlığımızı kazanmak için yaptıklarımızı pekiştirdi’’ diye konuştu.

Reuters haber ajansına göre Türkiye ve Filistin arasında dokuz işbirliği anlaşması imzalandı. Anadolu Ajansı, Çavuşoğlu ve Maliki’nin protokol, adalet, çevre ve su alanlarında mutabakat zaptlarının yanı sıra Osmanlı Dönemi Vakıflarına Ait Arşiv Belgelerinin Değişimi Hususuna Dair İşbirliği Protokolü'nü imzaladıklarını bildirdi. AA haberinde, iki ülke arasında Kolluk Eğitimi İşbirliği Mutabakat Zaptı, Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Değiştirilmesine İlişkin Anlaşma, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ve Filistin hükümeti arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması, KOSGEB ile Filistin Girişimcilik ve Güçlendirme Bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzalandığı kaydedildi.

ABD, İsrail ile Filistin arasında Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını amaçlayan barış görüşmelerine aracılık etmiş ancak görüşmeler 2014'te başarısız olmuş, o zamandan bu yana taraflar arasında kayda değer bir görüşme yapılmamıştı.

Mart ayında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye’ye bir ziyarette bulunmuştu. O tarihten sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı arasında telefon görüşmeleri gerçekleşmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG