Erişilebilirlik

Dinlemelerin Ortaya Çıkmasının Hasarı Büyük Olabilir


Dinlemelerin Ortaya Çıkmasının Hasarı Büyük Olabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Linki indirmek için

Güvenlik uzmanları Ulusal Güvenlik Dairesi’nin telefon kayıtlarını ve internet haberleşmelerini gizlice toplama programının açığa çıkmasının ardından bunun yol açacağı zararın anlaşılmasının zaman alabileceğine dikkati çekiyor

Gizli dinleme programını sızdıran Edward Snowden, eski Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanı. Snowden bazılarına ilham verdi, bazılarını kızdırdı. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner da kızanlardan: “Snowden bir haindir. Düşmanlarımız yeteneklerimizi öğrendi. Yasalar ciddi biçimde ihlal edilmiştir.”

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin bu gizli dinleme ve izleme programının açığa çıkması Steve Bucci gibi güvenlik uzmanlarını kaygılandırdı: “Şimdi düşmanlarımıza, teröristlere deşifre olduk. Onları nasıl izlediğimizi, hareketlerini önceden nasıl tespit ettiğimizi anladılar. Bu bizim terörle mücadele faaliyetlerimize büyük zarar verecek.”

Bucci yurttaş haklarını savunan örgütlerin istihbarat programlarıyla ilgili tepkisinin ulusal güvenliği zayıflatmasından kaygı duyuyor.

Steve Bucci: “Amerikan kamuoyunun, devlete güven kaybı yüzünden bu taktiklerimizden geri adım atıyoruz. Kötü niyetli kişilerse fütursuzca faaliyetlerini derinleştiriyor. Bundan sonra yeni terör saldırılarına tanık olabiliriz.”

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de durumun kaygıya yolaçtığını söylüyor: “Hassas gizli bilgilerin ulusal güvenliğimize zarar verecek şekilde sızması çok ciddi bir sorun. Bu bilgilerin gizli olmasının bir nedeni var.”

Ancak Snowden’ın destekçileri de yok değil. Bunlardan biri uluslararası güvenlik uzmanı Jim Walsh.

Jim Walsh, “Ulusal güvenlikle özel yaşam arasında daima bir denge vardır. Bu dengeye özen göstermesi gereken, ulusal güvenliktir. Ama böyle bir şey görmedik” diyor.

1971’de Vietnam Savaşı’yla ilgili gizli Pentagon Belgeleri’ni sızdıran Daniel Ellsberg de Snowden’ı kahraman olarak görüyor: “Snowden bize temel hak ve özgürlüklerimizi geri kazanacağımız izlenimi veriyor.”

Edward Snowden, bilgileri sızdırdığı Guardian gazetesine, hedef haline geldiğini söyledi: “Dünyanın en güçlü istihbarat kuruluşlarını karşınıza alıp da tehlikesiz yaşamayı bekleyemezsiniz. Düşmanlarınız güçlü, onları kimse doğrudan karşısına alamaz.”

Uzmanlara göre sızıntının verdiği zararın tespiti aylar sürebilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG