Erişilebilirlik

Dinleme Skandalında Sular Durulmuyor


Berlin’e giden ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Senatör Chris Murphy ve Demokrat Partili Kongre Üyesi Gregory Meeks’e Almanya Başbakanı Angela Merkel randevu vermedi

Amerikan istihbarat örgütlerinin başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere birçok Alman siyasetçiyi dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren NSA skandalında sular durulmuyor. Nitekim Amerikan yönetiminin iki ülke arasında bu olayla bağlantılı kriz dönemine giren ilişkileri yeniden canlandırmaya ve ABD’nin Alman toplumunda yaşadığı imaj kaybına karşı başlattığı son diplomatik girişim de Berlin’de amacına ulaşamadı. Başkan Barack Obama’nın inisyatifi ile Almanya’nın başkentine gelen ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Senatör Chris Murphy ve Demokrat Partili Kongre Üyesi Gregory Meeks’e Merkel randevu vermedi.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Merkel’in programının yoğunluğu nedeniyle ABD’li siyasetçilere vakit ayıramadığını açıkladı, ancak diplomatik çevreler bunu ‘Merkel’den net bir tavır ve Başkan Obama’ya yönelik mesaj’ olarak yorumluyorlar. Merkel’e yakın çevreler, başbakanın NSA skandalının açtığı yarayı tamir için Obama’nın uluslararası alanda pek tanınmayan iki siyasetçiyi göndermesinden de hoşnut olmadığını ve konuyu Dışişleri Bakanı John Kerry ile konuşmayı arzuladığını ifade ettiğini belirtiyorlar.

Hükümet adına Federal İçişleri Bakan Hans-Peter Friedrich, Chris Murphy ile 20 dakikalık bir görüşme yaparken, Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin de Murphy ve Meeks ile gayriresmi bir toplantıda biraraya geldiği açıklandı. ABD'nin Berlin Büyükelçisi John Emerson’un da katıldığı toplantılar sonrasında bir açıklama yapan Senator Murphy, başta Almanya olmak üzere Avrupa’da NSA’nin faaliyetlerinin yol açtığı ‘güven kaybını anlayışla karşıladığını, endişelerin ABD tarafından da meşru ve haklı olarak yorumlandığını ve ABD Kongresi’nin ileride benzer olayların terkarlanmasını önlemek için konuyu gündemine alabileceğini’ ifade etti.

Federal İçişleri Bakanı Friedrich ise Alman kamuoyunun NSA ve diğer Amerikan istihbarat örgütlerinin Almanya’daki gizli faaliyetlerinden büyük rahatsızlık duyduğunu ve konunun ikili ilişkilere zarar verdiğini söyledi ‘Dost iki ülke arasında casusluk kabul edilemez’ diyen İçişleri Bakanı, Washington’un bozulan güveni yeniden tesis etmek için ‘özel çaba göstermesini’ beklediklerini belirtti. Murphy ve Meeks’in Salı günü Brüksel’e geçerek Avrupa Birliği yetkilileri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Bu arada Chris Murphy ve Gregory Meeks’in Berlin ziyaretleri kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yeni hükümetin kurulmasının hemen ardından NSA skandalını en üst düzeyde konuşabilmek ve iki ülke ilişkilerini tekrar düzeltmek için Almanya’yı ziyaret etmeyi planladığı duyuruldu. Birlik Partileri ve SPD arasında süren koalisyon görüşmelerinin başarı ile sonuçlanması durumunda, yeni hükümetin Aralık ortasında görev başına geçmesi bekleniyor.

Öte yandan ABD istihbaratının Almanya'da yürüttüğü dinleme faaliyetleri yapılan anketlere göre Başkan Barack Obama'nın Almanya'daki itibarını adeta yerle bir etti. Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin anketine göre, ‘Obama güvenilir bir ortak’ diyenlerin oranı 2012’de yüzde 90 iken bu sayı NSA skandalı sonrasında yüzde 35’e düştü. Amerika’daki son iki başkanlık seçimi öncesinde Barack Obama’nın kamuoyundan en çok destek aldığı ülkelerin başında Almanya vardı. Obama'nın Almanya'daki popülaritesinin bu oranda düşmesine, Merkel'in telefonunun dinlendiğinden 3 yıldır haberi olduğu ve bizzat kendisinin buna izin verdiği şeklindeki iddiaların yol açtığı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG