Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Davutoğlu NATO Genel Sekreteri Rasmussen’le Görüştü


Dışişleri Bakanı Davutoğlu NATO Genel Sekreteri Rasmussen’le Görüştü
Dışişleri Bakanı Davutoğlu NATO Genel Sekreteri Rasmussen’le Görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Dışişleri Bakanlığında yaptıkları görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın toplantısında, Türkiye'nin hiçbir zaman herhangi bir NATO tesisinin herhangi bir üçüncü taraf tarafından kullanılmasına izin vermeyeceğini belirtti. Bakan, "Hele bu İsrail olursa tutumumuz daha da net ve açıktır" dedi.

Bir bölümü Türkiye'de de yer alan NATO füze savunma sisteminden sağlanacak istihbaratın İsrail'e verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye'nin tesislerden birine ev sahipliği yapmayı kabul etmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

"Füze savunma sistemi içindeki veriler, istihbarat üçüncü ülkelerle paylaşılmayacak. Kendi ittifakımız içerisinde müttefiklerimizle paylaşacağız" diyen Rasmussen, sistemin savunmaya yönelik bir sistem olduğunu ve NATO müttefiklerini korumayı amaçladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, "NATO imkanları ve tesisleri sadece ve sadece NATO üyeleri arasında, NATO dayanışması çerçevesinde kullanılır" dedi.

Bu konuda özellikle Türk basınında bir takım internet sitelerinde asılsız haberler yapıldığını ve birkaç gün önce de sanki bir İsrail füzesiyle bu radar sisteminin testinin yapıldığı yönünde haberler çıktığını belirten Davutoğlu, bu haberlerin dayanaksız olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'da istikrar sağlayıcı faaliyetlere her zaman destek vermeye hazır olduğunu belirterek, "Türkiye'nin NATO içinde küresel ve bölgesel sorumluluklarına paralel olarak etkinliği de artmaktadır" dedi.

Davutoğlu, Rasmussen'in ziyaretinin Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 60. yılı vesilesiyle yapılan faaliyetler kapsamında gerçekleştiğini belirterek, bu 60 yılda dünyada bir çok şeyin değiştiğini söyledi.

Dünya ve uluslararası ilişkilerin yine büyük bir ivme içinde hareket ettiğini kaydeden Davutoğlu, tüm bu değişim süreci içinde NATO'nun başarılı bir ittifak sistemi olarak hep olumlu rol oynadığını ve bu role Türkiye'nin büyük katkısının olduğunu dile getirdi.

Balkanlarda, Afganistan'da ve bir çok diğer alanda NATO'nun önemli roller oynadığını ifade eden Davutoğlu, "Türkiye bundan sonra da NATO'nun istikrar yapıcı faaliyetlerine her zaman katkıda bulunmaya hazırdır. Gittikçe de NATO içinde küresel ve bölgesel sorumluluklarına paralel olarak etkinliği de artmaktadır. Bundan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Rasmussen ile yaptıkları görüşmede Chicago Zirvesi için hazırlıklar bağlamında önemli konuları ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, bu zirvede NATO füze savunma sisteminin de içinde olduğu bir çok konunun ele alınacağını dile getirerek, "Füze savunma sistemi bağlamında Türkiye NATO içinde erken uyarı radar sistemi ile önemli bir katkı sağlıyor. Bu her zaman vurguladığımız gibi hiçbir ülkeye karşı değildir. NATO'nun jenerik tehdit olgusu balistik füzelere karşı tamamen savunma amaçlı bir sistemdir. Bu konuda görüşlerimizi tekrar teyiden ele aldık" dedi.

Görüşmede Afganistan'da gelinen son noktayı ve Balkanlar'daki durumu gözden geçirdiklerini anlatan Davutoğlu, "Türkiye Balkanların istikrarı için açık kapı politikasına büyük önem vermektedir. Bosna-Hersek'in, Makedonya'nın, Karadağ'ın NATO üyeliklerinin önünün açılması bizim için, Balkan istikrarı için de büyük önem taşıyor" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, NATO'nun 60 yıldır "hayati önem arz eden" bir üyesi olduğunu belirterek, "60 yıl içinde bir çok şey değişti ancak birbirimize karşı taahhüdümüzde herhangi bir değişiklik olmadı" dedi.

Türkiye'nin NATO operasyonlarında önemli rol oynadığını dile getiren Rasmussen, özellikle Türkiye'nin ISAF operasyonlarına verdiği destek için teşekkür etti.

Chicago'da düzenlenecek NATO zirvesine de değinen Rasmussen, "Bu zirvede, karşılaştığımız gerçek zorluklara gerçek yanıtlar üretmeye çalışacağız. Türkiye'nin katkıları çok önemli olacak. Afganistan'daki güvenlik güçlerinin kendi ülkelerinde güvenlik için nasıl sorumluluk alabileceklerini ve sorumluluk almaya başladıkları zaman onları nasıl destekleyebileceğimizi tartışacağız" diye konuştu.

Füze savunma sistemine ilişkin açıklamalar da yapan Rasmussen, "Füze savunma sistemi modern bir tehdide karşı modern bir yanıttır, bir önlemdir. Türkiye yine burada da rol oynuyor. Güvenlikte Türkiye'nin rolü çok önemli. Türkiye güvenliği şekillendiriyor aslında. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki deneyimleriniz ve uzmanlığınız çok değerli bizim için ve tüm NATO için yararlı" dedi.

Ortadoğu'daki halkların artık seslerini duyurup hak talep etmeye başladıklarını vurgulayan Rasmussen, "Arap Baharı devam ettikçe Türkiye'nin liderliği daha da önem kazanacaktır. Çünkü Türkiye burada yine hayati bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin NATO’ya üye olmasının 60’ıncı yıldönümü nedeniyle bugün bir mesaj yayınladı. Bakanın mesajı şöyle:

“Bugün Ülkemizin NATO’ya üyeliğinin 60. Yıldönümünü kutlamaktayız. Ülkemiz, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün belirlediği yönelimin doğal bir sonucu olarak NATO'daki yerini 60 yıl önce almış, aradan geçen zamanda bölgesel ve küresel barış çabalarında İttifak'a en fazla katkı yapan üyelerden biri olmuştur.

NATO’ya üye olduğumuz 1952 yılından bu yana uluslararası ortam çok değişmiştir; Soğuk Savaş sona ermiş, Soğuk Savaşın ardından ortaya çıkan sınamalarla baş edilmiştir. Ancak, Türkiye’nin NATO’ya üyeliğinin stratejik niteliği değişmemiştir. NATO, Türkiye'nin savunma ve güvenlik politikasının mihenk taşı olmaya devam etmektedir.

Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerleri paylaşan ülkelerin ittifakı olan NATO, Avrupa’da hakça ve kalıcı bir barış ortamının kurulmasına yönelik temel amacını her zaman koruyan, modern dönemin en başarılı İttifakıdır.

Bugün, küresel ekonomik kriz ile Avrupa'daki yansımaları ve Orta Doğu'daki kapsamlı dönüşümün yaratabileceği sancılar gibi yeni risk ve tehditler ile karşı karşıya bulunmaktayız.

NATO, bugüne değin uluslararası meşruiyet temelinde güvenlik ve barışı sağlamada önemli roller oynayabileceğini göstermiştir. Türkiye bir istikrar adası olarak, güçlü ekonomik büyümesi ve dinamizmiyle çevresinde barış ve istikrara aktif katkı yapmaktadır.

Türkiye’nin NATO’ya üye olduğu altmış yıl süresince Türkiye’nin NATO için, NATO’nun da Türkiye için önemi artmaya devam etmiştir.

Türkiye, İttifak’a üye olduğu 60 yıl boyunca olduğu gibi bundan sonra da güvenilir bir Müttefik olmaya ve NATO’ya katkıda bulunmaya devam edecektir.”

XS
SM
MD
LG