Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İran’a Gidiyor


Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi giderek artıyor
Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi giderek artıyor

Dışişleri Bakanlığı, Davutoğlu'nun bugün ve yarın Tahran'da İranlı yetkililerle danışmalarda bulunacağını bildirdi

Ziyaret, Davutoğlu ile İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin yılda en az iki kere bir araya gelme kararı çerçevesinde yapılacak.

Davutoğlu, Temmuz’da Tahran'a, Salihi ise Ekim’de Ankara'ya çalışma ziyaretinde bulunmuştu.

Davutoğlu, Anadolu ajansına verdiği demeçte "Bölgesel bir soğuk savaşı engellemeye kararlıyız" dedi. Türkiye'nin Ortadoğu’da kutuplaşmaya taraf olmadığını söyleyen Bakan mezhep geriliminin bütün bölge için bir intihar olacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı, önümüzdeki bir ay içinde Rusya ve Amerika’ya gideceğini, AB ve Körfez ülkeleri ile toplantılar yapacağını ve çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarının da Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Bu arada, Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkanı Murat Yıldırım ve beraberindeki heyet İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile görüştü. Görüşmede Türkiye-İran ilişkilerinin yanı sıra Filistin başta olmak üzere bölgesel konuların ele alındığı öğrenildi.

Türk heyeti, Tahran'daki temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ve Meclis Başkanı Ali Laricani ile de görüşecek.

Öte yandan İranlı yetkililere göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi, geçen yılın Kasım ayı sonunda, bir önceki yıla kıyasla, yüzde 55 oranında artarak 15 milyar dolara çıktı.

Bu rakam 2010’da yaklaşık 9,5 milyar, 2009’da ise 10,6 milyar dolardı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG