Erişilebilirlik

Dil Bilmek Bakış Açınızı Değiştiriyor


Dilbilimiyle ilgili olarak yapılan yeni bir araştırma, iki dil bilen kişilerin dünyayı algılarken bazı olaylara verilen tepkileri farklı şekilde değerlendirdiklerini gösteriyor.

İngiltere’deki Lancester Üniversitesi dil bilimi psikologları, birden fazla dil konuşan kişilerin daha esnek düşünme kabiliyetine sahip olduklarını, bunun da farklı kültürlerden elde edilen bilgilerin verdiği zenginliğe bağlı olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, örneğin Japonca konuşanların genelde nesneleri şekilleri yerine yapıldıkları maddeye göre sınıflandırırken, Korece konuşanların nesnelerin birbiriyle uyumuna göre bir sınıflandırma yapmayı tercih ettiklerini belirtiyor. Rusça konuşanlar mavi rengin tonları için farklı kelimeler kullanırken, uzmanlar İngilizce konuşanlarda bu tür bir farklılık gözlemlenmediğini kaydediyor.

Araştırmada öne çıkan diğer bir ilginç sonuç da, iki dil konuşanların dikkati dağıldığında ikinci dilin ağır basarak, kararlarını bu dilde vermeleri. Sonuç olarak Lancaster Üniversitesi uzmanları birden fazla dil konuşabilen kişilerin herhangi bir karar aşamasında farklı bakış açılarından yararlanma yeteneğini çok daha iyi kullanabildiklerini belirtiyor.

Araştırmayı eleştirenler, değerlendirmenin sadece laboratuvar ortamında yapıldığı ve bu nedenle genel bir sonuç olarak değerlendirilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG