Erişilebilirlik

'Dijital Göçebelik' Sınırları Kaldırıyor


'Dijital Göçebelik' Sınırları Kaldırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Dijital teknoloji insanların yaşamını ve çalışma şekillerini değiştiriyor. Şimdilerde “dijital-göçebeler” olarak adlandırılan kentten kente dolaşan, yeni yerler görürken para kazananlar var. Amerika’nın Sesi’nden Mike O’Sullivan bazı dijital göçebelerle hayat tarzlarını konuştu.

Phil Pallen, Los Angeles’ta çalışan bir marka staratejisti, Pallen, burada girişimciler ve profesyonellerle aynı ofisi paylaşıyor. Dünyanın başka yerlerinde de başkalarının ofislerinden yararlanıyor: “Birkaç hafta önce hafta boyunca 41 saat bir uçaktaydım, bir dünya turu attım, Los Angeles’tan çıkıp, Avrupa, Ortadoğu, Asya’ya gittim, sonra da Los Angeles’a döndüm.”

Pallen, 50 ülkede açık çalışma alanı sağlayan bir şirketin ofislerinden yararlanıyor.

Fanny Veliz de işini yolda yapanlardan. Bir aktris ve prodüktör olarak kendi işini yöneten Veliz, ortak bir çalışma alanında çalışıyor, diğer film yapımcılarına finansman bulmaları ve filmlerini dağıtmaları için yardım ediyor: “Çeşitlilik ve eğlence dünyasında temsil edilmeyen gruplar için seçenekler yaratılması işine odaklanıyoruz.”

Şu andaki proje, bir Amerikan ailesinin Meksika’yla bağlantılarını ortaya çıkarmakla ilgili: “Sosyal medya yapıyoruz. Çok sayıda kitlesel fon şirketleri var.”

Fanny işini nerede yapması gerekiyorsa orada yapıyor. Amerika’nın ya da Meksika’nın çeşitli yerlerinde çalışıyor.

Amerikalı üretim yöneticisi ve bir başka dijital göçebe olan Charles Du, Tayvan’dan Skype aracılığıyla konuştu: “Müşterileriyle uzaktan çalışan hesap yöneticileri ve pazarlamacılarla tanıştım.Hemşirelik fakültesinde bütün derslerini internet üzerinden veren profesörler gördüm.”

Skype üzerinden konuşan bir başka uzman da Los Angeles ve New York dahil her yerde sınırların kalktığını söylüyor.

Teknoloji uzmani John Maeda, “Bu esneklik, kişilerin yaratıcılık seviyesini değiştiriyor. Yereller küresellerle mücadelede zorlanıyor, bu birincisi. İkincisi New York’tan uzakta yaşayan bir kişi, geliştirdiği ürünü New York’ta, Pekin’de ya da başka bir yerde hemen satabiliyor,” şeklinde konuşuyor.

John Maeda, birçok iş kolunda coğrafi sınırların giderek önemini kaybettiğine, herkesin önünde yeni ufuklar açıldığına inanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG