Erişilebilirlik

Devrim Muhafızları Nükleer Anlaşmayı Onayladı


Buşehr nükleer tesisi
Buşehr nükleer tesisi

İran Meclisi’nden sonra Devrim Muhafızları Konseyi de, Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’da oluşan P5+1 ülkeleriyle Temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmayı onayladı.

İran Devrim Muhafızları, P5+1 ülkeleriyle imzalanan nükleer anlaşmayı onayladı. İran Meclisi de dün anlaşmayı onaylayan bir tasarıyı kabul etmişti.

Devrim Muhafızları’nın onayıyla nükleer anlaşma yasalaşmış oldu.

Amerikan Kongresi de geçen ay anlaşmayı gözden geçirme sürecini tamamladı. Demokratlar, Cumhuriyetçiler’in anlaşmayı reddetmesini engelledi.

İran ile Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya’da oluşan P5+1 ülkeleri, uzun süren bir müzakere sürecinden sonra Temmuz ayında anlaşmayı imzalamışlardı.

Anlaşmaya göre, İran nükleer programını kısıtlayacak bunun karşılığında da ülkeyi ekonomik açıdan zorlayan yaptırımlar azaltılacak.

İran uzun zamandır, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunurken, Batılı ülkeler aksini iddia ediyor ve Tahran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını düşünüyor.

Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesi için bundan sonraki adım Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nden bekleniyor. Daire, 15 Aralık tarihine kadar, on yıldır sürdürdüğü araştırma sonucunda İran’ın nükleer programının askeri amaçlı olup-olmadığına karar verecek.

Daire, anlaşma yürürlüğe girdikten sonra da İran’ın anlaşma hükümlerine uyup-uymadığını denetleyecek ve bunun sonucunda yaptırımlar kaldırılmaya başlanacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG