Erişilebilirlik

'Devlet Parasıyla Diyarbakır’da Miting Yapıyorlar'


Selahattin Demirtaş Paris'te yaptığı seçim konuşmasında
Selahattin Demirtaş Paris'te yaptığı seçim konuşmasında

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batman ve Diyarbakır gezisini sert eleştirerek, gezinin Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürdü. Demirtaş, “Sizin, bizim vergilerimizle Diyarbakır’da, Batman’da partisine oy topluyor. Anayasayı hiçe sayıyor” dedi. Demirtaş seçimlere kadar geçecek 40 gün içinde provokasyonlar yaşanabileceğine de dikkat çekerek, “Sabırlı olun, provokasyonlara gelmeyin” uyarısında bulundu.

Selahattin Demirtaş, Avrupa’da 8-31 Mayıs tarihleri arasında yapılacak seçimler öncesi Paris’te tarihi Republique Meydanı’nda miting düzenleyerek yaklaşık 3 bin kişiye hitap etti. Avrupa’daki yoğun Kürt nüfusunun oylarına büyük önem veren HDP lideri, 8 Mayıs’ta Avrupa’da başlayan seçimler için tüm seçmenlerine “Barajı aşmamız için siz bizim sigortamızsınız. Bir oy, bir oydur. Sakın sandığa gitmemezlik etmeyin. Şu anda karşımıza barajı dikmiş olanlar, bu barajı kaldırmadıkları için pişmanlar. Yüzde 10 barajı AKP’nin sonunu getirecek” dedi.

Seçimlerden önce provokasyon olabileceği uyarısında bulunan Selahattin Demirtaş, “Dünyanın en gayrı ahlaki çalışan hükümeti ile karşı karşıyız. Provokasyonda sınır tanımıyorlar. Önümüzdeki 40 gün içinde her türlü çılgınlığı yapabilirler. Herkesi sabırlı olmaya davet ediyorum” dedi.

‘7 Haziran seçimleri AKP’nin bitişi olacak’

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ve Batman’da düzenlediği gezileri de eleştirerek, “Bakın Cumhurbaşkanı şu saatlerde Batman’da Diyarbakır’da oy istemek için konuşuyor. Bindiği uçak devletin uçağı. Uçağın mazotunu, personelinin maaşını, kurulan standın parasını biz vergilerimizle ödüyoruz. Ama o ne yapıyor? Devletin imkanlarıyla partisine oy istiyor. Anayasa suçu işliyor. Ellerinde medya gücü var. 160’tan fazla yerel ve ulusal kanalları var. Öksürdükleri an her kanal canlı yayına geçiyor. Devleti sokaktan Ankara’nın tepesine kadar ele geçirmişler. 500 bin polis ellerinde. NATO’nun en güçlü ordusu ellerinde. Ama gene de bizden korkuyorlar. Utanmadan ‘HDP zorla oy istiyor’ diyorlar. Ama korkunun ecele faydası yok. Demek ki güçlü olmak yetmiyor, bir de haklı olmak lazım. O kadar insana zulüm yaptılar ki, o kadar günah işlediler ki, korkuyorlar. Biliyorlar ki zorla, tankla, tüfekle ayakta durulmaz. Haklılılığını meşruiyetini yitiren bir hükümet ayakta duramaz. 7 Haziran seçimleri AKP’nin bitişinin ilanı olacak. Yavaş yavaş valizlerini topluyorlar” dedi.

‘Taksim Kabe’mizdir demedim’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kendisi için seçim meydanlarında “Taksim bizim kabemizdir diyorlar, bunların dinle ilgisi yok” sözlerine de atıfta bulunan Demirtaş, “Yalan söylüyor, ben böyle bir şey demedim. Denize düşen yalana sarılır. Bize inanç üzerinden saldıranlar önce kendilerine baksınlar. İslamiyeti sopa haline getirip fakir fukaranın üzerinde bir baskı olarak kullandılar. ‘Allah’ deyip, ‘Bismillah’ deyip hırsızlık yaptılar. İnsanlar bunlara hırsızlık yapsın diye oy vermedi. Gezi’de, Roboski’de, Taksim’de katliamlar yapsın diye oy vermedi” dedi.

‘Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldıracağız’

Demirtaş, iktidara gelirlerse Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldıracaklarını ve yalnızca sunni inanışına değil, her inanışa eşit yaklaşan ‘Din Hizmetleri Başkanlığı’nı kuracaklarını da açıkladı. Diyanet’in yalnızca Sünni inanışına yönelik politikalar ürettiğini kaydeden Demirtaş, “Diyanet şimdi Allah’ın dinini değil devletin dinini, Allah’ın kitabını değil devletin kitabını, Recep Tayyip Erdoğan’ın emirlerini anlatıyor. DİB hırsızlıkla ilgili tek bir fetva yayınlamıyor. 700 bin Euro’luk saat takan bakan dindar olamaz demiyor. Bizler dine karşı değiliz. Çocuklarımıza din eğitimi vermek istiyoruz. Ama zorunlu olarak tek bir mezhebi dayatamazsın. İsteyen dinini seçer. Okullarda dini eğitimi kaldıracağız demiyoruz. Dayatmaya son vereceğiz diyoruz. Senin çocuğuna okulda zorla hıristiyanlığı anlatsalar, kafasına vura vura hıristiyanlık öğretseler sen isyan etmez misin? Edersin. Şimdi niye demiyorsun o zaman. İşte biz bu zorlamaya son vereceğiz” diye konuştu.

Avrupa’dan en çok oy alan parti olma hedefini önüne koyan HDP lideri Demirtaş, konuşmasında Avrupa’da yaşayan seçmenlere vaatlerde bulunmayı da ihmal etmedi. İktidarı etkileyecek güce sahip olduklarında askerlik, emeklilik ve ülkesine dönemeyen siyasi suçluların sorunlarını çözeceklerini kaydetti.

HDP Fransa’da birinci parti olmak istiyor

HDP’nin Avrupa’daki örgütleri, Genel Seçimlerde barajı aşabilmesi için Avrupa’da yoğun bir program yürüttü. Avrupa’da 2,8 milyon Türkiyeli seçmen bulunuyor. Bunların 1,5 milyonu Almanya’da. Almanya’nın ardından en büyük seçmen kitlesi ise 320 bin ile Fransa’da. Yaklaşık 3 aydır, Fransa’yı 11 bölgeye bölen HDP örgütü, 11 komisyon ve bu bölgelere bağlı her ilde alt komisyonlar oluşturdu. Türkiye’li her seçmenin geldiği illere bağlı komisyonlar da kuran HDP, mahalle mahalle tüm seçmenleri ziyaret etti. Esnaf ve dernek ziyaretleri turlarında 10 binden fazla broşür dağıttı. HDP yöneticileri, “Fransa’da bizim kadar çalışan olmadı. Biz birinci parti olacağız” iddiasını dile getiriyor. Bu nedenle de Genel Başkan Demirtaş’ı Paris’e getirdiler. Demirtaş, seçim kampanyası için Paris’e tek gelen lider oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG