Erişilebilirlik

DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “İlan ediyorum. Duymayan kalmasın. Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun” diyerek genel seçimlerde başka siyasi parti listelerinden katılmama kararını açıkladı.

Türkiye’de muhalefet cephesinde CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin, TBMM’de temsil açısından genel seçimlerde nasıl bir ittifak modeli kuracağı gündemdeki yerini koruyor. AKP ve MHP’nin hazırladığı seçim mevzuatıyla birlikte tüm partilere ülke geneli barajı olarak yüzde 7 oy alınması zorunluluğu getirmesi nedeniyle seçenekler tartışma konusu.

DEVA Partisi Seçimlere Adı ve Logosuyla Katılacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

24 Nisan’da altı siyasi parti arasındaki işbirliğinden vazgeçilmeyeceği mesajının ardından bugün ise DEVA Partisi lideri Ali Babacan, seçim mevzuatı uyarınca ittifaklara kapıyı kapamadı ancak parti logosuyla seçime katıla kararını ilan etti. Böylece DEVA Partisi’nin örneğin CHP veya İyi Parti veya Demokrat Parti listesinden milletvekili adayı göstereceği seçeneği şimdilik masadan kalktı. Ancak 24 Haziran 2018’de Saadet Partisi’nin kendi logosuyla seçime girmesinin yanısıra iki partili ismin CHP’nin aday listesinden TBMM’ye seçilmesi akıllarda.

Babacan’ın açıklamasıyla birlikte yeni seçim mevzuatı çerçevesinde 2023’ün Nisan ayından sonra yapılacak seçimler için ittifak oluşturulsa bile DEVA Partisi için yüzde 7 ülke barajını geçme zorunluluğu söz konusu olacak. Mevcut seçim mevzuatındaki ittifak düzenlemesiyle erken veya baskın seçime gidilmesi durumunda ise DEVA Partisi genel seçimlerde tek başına yarışırsa, TBMM’de temsil için yüzde 10 ülke barajını aşması gerekecek. Ancak DEVA Partisi, erken veya baskın genel seçimlerde başka siyasi partilerle ittifak kurarsa, mevcut seçim mevzuat uyarınca ittifaktaki tüm partilerin alacağı toplam oy oranının yüzde 10’u geçmesi TBMM’de temsil için yeterli olacak.

Bu arada altı parti arasında bugün kurmaylar düzeyinde üç ayrı masada çalışmalara başlanırken, gelecek seçimlerle ilgili kamuoyuna “güçbirliği içinde olacağımız teyit edilmiştir” açıklaması yapıldı.

Babacan’ın çıkışı kararsız seçmenlere yönelik mi?

Ali Babacan haftalık değerlendirmesinde, DEVA Partisi Başkanlık Kurulu’nda dün alınan parti yönetimi kararını kamuoyuyla paylaştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sürecini başlattığını söyleyen Babacan, “Her seçim döneminde gererek, kutuplaştırarak seçim almaya çalışıyor. Biz bu seçim dönemini nefrete ve öfkeye teslim etmeyeceğiz. Huzur kazanacak. Aklına ne geliyorsa tek imzayla yapıversin. Bu otoriter rejimi değiştireceğiz. Ülkemiz derin bir nefes alacak” dedi.

Son seçim mevzuatıyla birlikte, DEVA Partisi’nin yeni kurulmuş bir muhalefet partisi olmasına bağlı yorumları işaret eden Babacan, “Hükümetin kadrolu köşe yazarları, maaşa bağladıkları yorumcular koro halinde bağırmaya başladılar. Neymiş efendim, yeni kurulan partilerin işleri zorlaşmış. Kendi logolarıyla seçime giremeyeceklermiş. İttifak içinde olmak da anlamını yitirmiş. Siz bu rüyaları görmeye devam edin. Daha çok rüya göreceksiniz. Kardeşim, bizim kendimize güvenimiz tam. Milletimizin de bize güveni tam. İlan ediyorum. Duymayan kalmasın. Demokrasi ve Atılım Partisi, önümüzdeki seçimlere kendi adıyla, kendi şanıyla, kendi logosuyla girme kararını almıştır. Ülkemiz için, demokrasimiz için hayırlı olsun. Daha önce söyledim, tekrar söylüyorum. Türkiye 1’den büyüktür. Türkiye kazanacaktır. Hodri meydan. Elinizden geleni ardınıza saklamayın. DEVA damlalarının oluşturacağı seli hiçbir baraj durduramaz. Barajları yıkıp geçeceğiz” diye konuştu.

Babacan, “Biz altılı masada bugüne kadar vermiş olduğumuz bütün sözlerin arkasındayız. Ortak çalıştığımız konularda, her türlü katkıyı vermeye de devam edeceğiz. O masada yer alan her partiyle işbirliği yaptığımız alanları genişletmek konusunda da güçlü bir iradeye sahibiz. Bunu herkesin bilmesini arzu ederim” ifadesiyle altılı ittifakta bozulma olmadığı mesajını da verdi.


Babacan’ın bu çıkışının AKP’ye oy verme tercihi konusunda “kararsız” olan seçmenlere yönelik olduğu da öne sürüldü.

Yeneroğlu: “İşin özü DEVA Partisi’nin seçim pusulasında olması”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise VOA Türkçe’ye açıklamasında, işin özünün parti logosuyla genel seçimlerde yarışmak olduğunu söyleyerek, bunun ittifaklara kapıyı kapamadığını ve seçimler için işbirliği yapılması için engel oluşturmadığını açıkladı.

Altı siyasi parti arasındaki “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı”na bağlılıkta sıkıntı olmadığını vurgulayan Yeneroğlu, DEVA Partisi olarak ortak cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi konusundaki mutabakata da sadık olduklarını ifade etti. Sadece parlamento seçimine DEVA Partisi’nin kendi logusuyla girilmesine karar verdiklerini belirten Yeneroğlu, “Bu yaklaşım biçimi herhangi bir ittifakı ne tercih etmekte ne de dışlamaktadır” dedi.

DEVA Partisi adına altı parti arasındaki Seçim Süreci ve Seçim Güvenliği Komisyonu’nda görev alan Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin de halen ittifak ile seçime girebilecekleri mesajını verdi.

Komisyon toplantısı için geldiği Gelecek Partisi önünde açıklama yapan Şahin, “İster ittifak içinde ister ittifak dışında DEVA Partisi kendi adıyla seçime girecek. Dün genel merkez yönetim kurulunda yaptığımız olduğumuz istişareler sonucunda özellikle son dönemde iktidar medyasına yakın çevrelerce DEVA Partisi kadrolarının başka siyasi partilerin ambleminde seçime gireceği yönünde paylaşımlar yapıyor. Biz bunları ortadan kaldırmak adına seçimlere kendi logomuz ile gireceğimizi açıkladık. Seçimlerde boyumuz nedir, kilomuz nedir görmek istiyoruz. Bunu görebilmenin yöntemi de kendi ismimizle seçime girmek” dedi.

Şahin, “Biz altılı masanın ruhuna sonuna kadar sadığız. Orada alınmış tüm kararların arkasındayız. Burada belirlenecek olan ortak cumhurbaşkanı adayını sonuna kadar destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Babacan: “Türkiye’yi rövanşların ülkesi yapmayacağız”

Babacan, bugün ayrıca “Biz; bu ülkede adalet ve merhamet gibi değerlerin yere düşürülmesine asla müsaade etmedik, etmeyiz. Biz, özgür ve adil yarınlar için bir araya gelen demokrat insanların partisiyiz. Türkiye’yi hiçbir koşulda öfkeye teslim etmeyeceğiz. Üste çıkanın alttakini ezmesine müsaade etmeyeceğiz. Ülkemizi, ‘nöbetleşe zorbalık’ dediğimiz çıkmaz sokağa sürüklemeyeceğiz. Kin ve intikam zehriyle alınan kararların adaletsizlikten başka hiçbir şey getirmediğini tarih boyunca deneyimledik, deneyimliyoruz. Türkiye’yi ‘rövanşların ülkesi’ yapmayacağız. Önce, bu ülkenin bütün demokratları olarak birleşeceğiz. Ardından bu karanlık tünelden hep beraber çıkacağız. Adaletle çıkacağız” ifadelerini kullandı.

Karamollaoğlu: “Kararlılığımız kavileşmektedir”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti’nin ev sahipliğinde son yapılan altılı masa buluşması ile ilgili, “İlk başladığımız günden bu güne çok ciddi mesafe aldık. Her geçen gün daha da samimi bir ortamda gerçekleştirdiğimiz bu toplantılar, kararlılığımızı kavileştirmektedir” dedi.

Karamollaoğlu, “Bizler, her birimiz; sorumluluklarımızın, insanımızın talep ve beklentilerinin çok iyi farkındayız. Bu masanın vatandaşlarımıza umut olduğunu ve güven verdiğini görüyor; bunu boşa çıkarmamak adına adımlarımızı gayet ciddi atıyor, süreci hassasiyet ve titizlikle yürütüyoruz. Aldığımız kararların ve bundan sonra atacağımız adımların ülkemiz ve insanımız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

CHP’li Altay: “Hiçbir sorun gözükmüyor”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Babacan’ın açıklamasıyla ilgili soru üzerine, “Masayla ilgili sorun olmadığını ve masadaki partilerle azami iş ve güç birliğinin de bundan sonraki süreçte de sürdürüleceğini söyledi. Geçmişte seçime girdik. Millet ittifakı olarak girdik, CHP ayrıydı, İyi Parti ayrıydı, Saadet Partisi ayrıydı. Hiçbir sorun görünmüyor” yanıtı verdi.

Uzmanlar nasıl yorumladı?

Seçim ve siyaset analizi yapan isimler, gelişmeyi Twitter'da değerlenditdi. Siyasal iletişimci Dr. İbrahim Uslu , “Bu karar ne ittifakın geleceğini ne de Cumhurbaşkanlığı seçimini olumsuz etkilemiyor. Geçen seçimde CHP ve İYİ Parti'nin yaptığı gibi DEVA kendi logosu ile seçime girecek. Ayrıca bir milletvekili pazarlığı yapılmayacağı için 6'lı masanın eli rahatlayacak. Hayırlı olsun” yorumunu paylaştı.

Kamuoyu araştırma şirketi MAK Danışmanlık Kurucusu Mehmet Ali Kulat, Babacan’ın bugünkü çıkışıyla ilgili “AKP’den ayrılmış ancak araftaki seçmen için DEVA Partisi adres olabilir” yorumunu yaparken, altılı masadan bayram sonrasında başka sürprizler de gelebileceğini söyledi.

Metropoll Araştırma Kurucusu Özer Sencar da Babacan’ın “game changer” (ezber bozan) niteliğinde bir çıkış yaptığını söyleyerek, “DEVA kurulduğundan beri böyle cesur bir hamle yapmamıştı” dedi.

“Seçimler için güçbirliği teyit edildi”

Bu arada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın altı parti arasında kararlaştırıldığı seçim süreci çalışmaları bugün başladı.

Komisyonda, CHP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İyi Parti adına Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Hasan Bitmez, Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalar Başkanı İlay Aksoy, DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin ile Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün yer aldı.

Seçim Süreci ve Seçim Güvenliği Komisyonu’nun bugünkü ilk toplantısı, Gelecek Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Komisyonun ilk toplantısı ile ilgili ortak açıklamada, “Seçimlerin adil, serbest, eşit, şeffaf, düzen ve dürüstlük ilkeleri içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbirin alınmasına yönelik olarak milletimizle işbirliği ve güçbirliği içinde olacağımız teyit edilmiştir” denildi.

Altı parti üç masada çalışmalara başladı

Bugün ayrıca altı parti lideri talimatıyla Siyasi Koordinasyon Komisyonu ile Anayasal ve Yasal Çerçeve Hazırlık Komisyonu da toplandı.

Siyasi Koordinasyon Komisyonu’nda CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Siyasi İşler Başkanı Nedim Yamalı ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya görev alıyor.

Anayasal ve Yasal Çerçeve Hazırlık Komisyonu’nda ise, CHP adına Muharrem Erkek, DEVA Partisi adına Yeneroğlu, İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel, Gelecek Partisi adına Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı ve Saadet Partisi adına Bülent Kaya görev yapıyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG