Erişilebilirlik

Detroit Sakinleri İçin İflas Sürpriz Olmadı


Detroit Sakinleri İçin İflas Sürpriz Olmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Linki indirmek için

Detroit’in iflas başvurusunda bulunması dünya çapında haber olurken uzun zamandır sıkıntı çeken kent halkı için sürpriz olmadı. Bazıları iflastan yepyeni bir kent doğabileceği konusunda umutlu

Bir zamanlar Amerika’nın dördüncü büyük kenti olan Detroit’te yıllardır ekonomik çöküntü, asayişsizlik ve sık sık yangınlar yaşayan kent sakinlerinden bazıları iflası yeni bir başlangıç için fırsat olarak görüyor.

Son elli yıldır 1 milyonu aşkın kişinin terkettiği kentte doğup büyüyen John George, Detroit’de kalma kararı vermiş.

George iflası olumlu karşılıyor: “Dibe vurmak bazen iyi olur çünkü yeniden sıçrama olanağı yaratır. Biz de şimdi bunu bekliyoruz. Artık iflastan sonra daha fazla dibe vuramayız. Bu yüzden Detroit’te sıçrama olabilir.”

Birçok mahalle Detroit’in nasıl çöktüğünün simgesi. Bir zamanlar orta gelirli ailelerin oturduğu evler, otomobil ve bisikletlerin park ettiği sokaklar şimdi yanmış binalar ve çöp yığınlarıyla dolu.

John George’un kurucusu olduğu bir hayır kurumu terkedilmiş ve ihmal edilmiş bu yerleri yıkmayı, böylece suç, yağma ve yangınların önüne geçmeyi amaçlıyor.

John George Detroit’in yeterince zorluk çektiğini, bu yüzden iflas başvurusunun kendisi için sürpriz olmadığını söylüyor: “Detroit’e ikinci bir şans verilmeli. Bence iflas başvurusu kent için ikinci bir şans.”

Michigan Üniversitesinden John Pottow, “İflas kararı tüm dünyada duyulan ekonomik bir ateş sesi oldu” diyor.

Michigan Üniversitesi Hukuk Profesörü John Pottow dünyanın gözünün Detroit üzerinde olduğunu, kent liderleri ve sakinlerinin mali kriz karşısında ne yapacaklarının merakla beklendiğini, çünkü diğer kentlerin de aynı sonu yaşayabileceklerini söylüyor.

Pottow, “Avrupa ülkeleri bütçe açığı ile karşı karşıya. Yunanistan kriz içinde. Avrupalılar Detroit’i bir alarm işareti olarak görüyor ve kendi kentlerinin de aynı duruma düşebileceğini düşünüyor,” şeklinde konuşuyor.

John George, Detroit’in kendisini sadece Amerikan oto sanayiinin merkezi değil bunun da ötesinde bir kent olarak yenilemeye çalıştığı görüşünde: “Binalar, insanlar ve kentler bir döngü içinde yaşar. Detroit için şimdi kötü dönemden çıkıp daha iyi, daha istikrarlı, daha canlı ve daha güzel bir döneme geçme zamanı.”

George, Detroit’in borçlarını silmenin yanında kamu hizmetlerini düzeltmesini, suç oranını azaltmasını ve acil yardım hizmetlerini hızlandırmasını istiyor.

Enkaz kalktığında bu sokaklar belki yeniden hayat bulacak, John George‘un çocukluk anılarındaki günlere dönecek: “Kent temiz ve güvenli olursa, yeni, genç aileleri çekebiliriz. Bunun zamanla gerçekleşeceğini sanıyorum.”

Bu arada John George sokak sokak, ev ev Detroit’teki enkazı kaldırma çalışmalarında kendi payına düşeni yapmaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG