Erişilebilirlik

Detroit ABD'nin İflas Eden En Büyük Kenti Oldu


Detroit ABD'nin İflas Eden En Büyük Kenti Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
Linki indirmek için
Detroit iflas ilanını Amerikan tarihinin en büyük belediye iflası. Kentin 100 binden fazla alacaklısı bulunuyor. Yerel bir hakimin iflas başvurusunu reddetmesinin ardından Amerika’nın Sesi muhabiri Kate Farabaugh, Detroit’i nelerin beklediğini inceledi.

Detroit’e kredi veren en büyük kuruluşlarla yapılan görüşmeler çıkmaza girince, Michigan valisi Rick Snyder gazetecilere eyaletin elindeki seçeneklerin tükendiğini söyledi.

Detroit’in iflas başvurusu Acil Durum Yönetimi’nden Kevyn Orr tarafından yapılmış. Orr kentin emeklilik ve Polis ve İtfaiye sistemlerinin Detroit’e kredi veren en büyük iki kuruluş olduğunu ve bu iki kuruma borç miktarının 2,5 milyar doları geçtiğini açıkladı.

Kevyn Orr kentin yıllık bütçe açığının 300 milyon dolardan fazla olduğunu, uzun dönemli borcunun da 20 milyar dolara yaklaştığını belirtiyor. Kentin bunları ödemesi mümkün değil.

Kevyn Orr: “Beni şok eden onlarca yıl bu soruna çözüm bulunmaması oldu. Bu çok uzun zamandır devam ediyor ve en kibar ifadeyle bu durum için alışılmışın dışında diyebiliriz.”

İflas, Detroit’in yaşadığı bir dizi darbenin sonuncusu. Everett Cottrell kentin yoksulluk ve çökmüşlük imajını yenmek için uzun süre mücadele ettiğini söylüyor: “Herkes Detroit’i bir çöplük olarak görüyor. Gerçekten bir çöplüğe döndü. Koca Detroit kenti, kendini yönetmeyi bile başaramıyor. Bu çok üzücü.”

Başka bir kent sakini Leland Harrison, Detroit’in mali krizinden kent yöneticilerini sorumlu tutuyor ve Acil Durum Yöneticisi Orr’un iflas ilan etmesini son çare olarak tanımlıyor: “İşleri yoluna koymak için yeterince zaman vardı. Dedikleri gibi kendin beceremezsen başkası halleder. Sanırım böyle oldu.”

Kent sakinleri Detroit’in malvarlığının borçların ödenmesi için elden çıkarılmasından kaygı duyuyor. Bunlar arasında resim koleksiyonları, heykeller ve Detroit Sanat Enstitüsü’ndeki tarihi eserler de var.

Bunlardan biri 1950’lerin önemli çocuk dizilerinden kalan Howdy Doody isimli kukla.

Orr ise kaygıları yatıştırmaya çalışıyor: “Şimdilik hiçbir şey satılık değil. Buna Howdy Doody de dahil.”

Ancak her şey mümkün. Detroit buarada henüz atanmamış bir federal iflas hakiminin kaderini belirlemesini bekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG