Erişilebilirlik

Hollande: ‘Ders Vermeyin Harekete Geçin!’


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Elysee Sarayı’nda düzenlediği yıllık basın toplantısında ülkedeki tartışma konularından çok, uluslararası konularla, “cumhuriyet değerleri” ve “ulusal birlik” gibi toplumu bir arada tutan ortak konulardan söz etme taktiğini seçti

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Fransa’nın Mali’den Irak’a, dünyanın terörle mücadele eden pek çok bölgesinde operasyon yaptığını hatırlatarak, “Uluslararası topluluğa sesleniyorum! Fransa, askeri ve mali açıdan harekete geçen tek güçlü ülke olamaz. Ders vermeyin, harekete geçin” dedi. Ukrayna krizinde sürpriz bir arabuluculuk kararını da açıklayan Hollande, tehditlere rağmen Fransa’nın operasyonlara devam edeceğini bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Elysee Sarayı’nda düzenlediği yıllık basın toplantısında ülkedeki tartışma konularından çok, uluslararası konularla, “cumhuriyet değerleri” ve “ulusal birlik” gibi toplumu bir arada tutan ortak konulardan söz etme taktiğini seçti.

Konuşmasına Fransa’ya yönelik terör tehdidinin sürdüğünü belirterek başlayan Hollande, terörün hedefinin Fransa’yı bölmek olduğunu, ancak Fransızlar’ın 11 Ocak’taki yürüyüşte tek vücut olarak bu tehdide birlik içinde yanıt verdiğini belirtti. Hollande, bu saldırıların Fransa’nın Irak ve Suriye’deki tutumunu değiştirmeyeceğini, Irak’ta koalisyon güçlerinin operasyonunu, Suriye’de de ılımlı muhalefeti desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Afrika’da cihatçı teröre karşı Fransa’nın tek başına yürüttüğü operasyonlara da dikkati çeken Hollande, Afrika’da Fransa’nın gösterdiği kararlılığın yeterli olmadığını belirterek, “Buradan uluslararası topluluğa sesleniyorum. Fransa, askeri ve finansal açıdan harekete geçen tek güçlü ülke olamaz. Ders vermeyin, harekete geçin. İşinizi, üzerinize düşeni yapın, çünkü kimse sizin yerinize yapmayacak” dedi.

Ukrayna Girişimi

Hollande, “Savaş hep başka yerlerde olur deriz ama uçakla iki saat mesafede büyük bir savaş var” diyerek Ukrayna krizine de değindi. Ukrayna’daki mevcut durumun daha fazla sürdürülemeyeceğini de belirten Hollande, sürpriz bir diyalog girişimi açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte Kiev’e giderek Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile, ardından da Cuma günü Moskova’ya geçerek Rusya Devlet Baskanı Vladimir Putin ile görüşerek yeni bir çözüm önerisi getireceklerini bildirdi.

11 Ocak Ruhu

Hollande, basın toplantısında çatışma yaratan iç politika konularından çok, popülaritesini anketlerde yükselten Charlie Hebdo saldırısı ve dış politika konularına daha geniş yer verdi. Daha önceki basın toplantılarında özel hayatına ilişkin yöneltilen sorularla zor anlar yaşayan Hollande, bu sefer basın mensupları karşısında daha rahat bir duruş sergiledi.

Mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan terör saldırısının ardından, 11 Ocak’ta yapılan dev gösteride yaşanan birlik havasını hatırlatan François Hollande, Fransız toplumuna birlik çağrısı yaparak, “Cumhuriyetin temellerinde yer alan eşitlik, özgürlük ve kardeşlik değerleriyle bunları aşacağız” dedi.

Etnik İstatistik Olmayacak

Fransız gençlerinin cihat tuzağından kurtulması için sorunlu banliyölerde “pozitif ayrımcılık” yapılarak buradaki gençlerin desteklenmesi önerisine ise Hollande, “Negatif ya da pozitif ayrımcılık yoktur, ayrımcılık vardır. Bizim cumhuriyetimizin temel ilkesi olan eşitlik değeri daha kapsayıcıdır. Biz eşitliği sağlamalıyız” yanıtını verdi. Hollande, devlet istatistiklerinde “etnik istatistik” tartışması hakkında da “Bazen Fransa çok gereksiz konuları yıllarca tartışıyor. Şu ya da bu etnik köken yoktur, eşit ödev ve haklara sahip yurttaş vardır” diyerek hükümetin ‘etnik istatistik’ yapmayacağını söyledi.

‘Laiklikten Taviz Yok’

Yine son yaşananlar ışığında “hükümetin 1905 Laiklik Yasa’sını değiştirerek camilere mali yardım yapıp yapmayacağı” yönündeki bir soruyu da Hollande, “Laiklik yasası, üzerinde asla pazarlık edilemeyecek bir yasadır. İfade özgürlüğü, din ve inanç özgürlüğü ile laiklikten taviz vermeyeceğiz. Okullarda laikliğin daha iyi öğretilmesini sağlayacağız” diye konuştu.

İşsizliği İndirmezsem Yeniden Aday Değilim

Hollande, Fransa’nın ekonomik olarak daha da güçlenmesi için reformlara taviz vermeden devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Fransa Cumhurbaşkanı, “İşşizlik rakamlarını aşağı çekemezse, 2017 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmayacağı” taahhüdünü de yeniledi. Hollande, beş yıllık iktidarının kalan iki buçuk yılını, eğitim, eşitlik, herkese sağlık garantisi gibi büyük politik projelere adayacağını kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG