Erişilebilirlik

Denver Kenti Siyasetin Merkezi Oldu


Dört yıl sonra milyonlarca Amerikalı, başkan adaylarını izlemek için televizyonlarının karşısına geçti. Televizyonda naklen yayınlanan başkanlık tartışması, Amerikalı seçmenlere başkan adaylarını birlikte görme olanağı sundu. Amerika’nın Sesi’nden Carolyn Presutti, ilk başkanlık tartışmasıyla ilgili gözlemlerini Denver’dan bildiriyor.

Amerikalı seçmenin televizyonda gördüğü, Başkan Barack Obama ile rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney arasındaki yüz yüze mücadeleydi.

Ancak salonun dışında, parti havası hakimdi. Denver Üniversitesi öğrencileri başkanlık tartışmasını düzenledikleri festivalde izlediler.

Festivalde yapılan çekilişle 100 kadar şanslı öğrenci tartışmayı dışarıdan değil, oturumun yapıldığı salondan izledi. Doktora öğrencisi Catherine Orsborn, “Romney’nin tartışmadaki performansını görmek istiyordum, bu yüzden çekilişi kazanmak çok sevindirici oldu,” diyor.

Tartışmanın yapılacağı bölge demir parmaklıklarla çevrildi ve polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Tartışma, üniversitenin buz hokeyi pistinde yapıldı. Pist etrafındaki yedi bin sandalye kaldırılarak dev sahneye, basın mensuplarına ve güvenlik görevlilerine yer açıldı. Tartışma izleyicileri içinse sadece 1000 sandalye ayrıldı.

Tartışma başlamadan önce, Başkan Obama ve Romney’nin danışmanları teknisyenlerin ses ve ışık ayarı yapmalarına yardım etti, adayların en iyi şekilde görünmelerini garanti etmeye çalıştı.

Tartışma birçok farklı ülkeden gelen gazeteciler tarafından da izlendi. Wessel de Jong da bunlardan biriydi: de Jong, “Amerika’nın siyaset için bir laboratuvar olduğunu düşünüyorum. Hollanda’da birçok siyasetçi burada neler yapıldığını izliyor. Sağ görüşlü siyasiler, Çay Partisi’nin stratejilerini kopyalıyor. Yani burada olup bitenler büyük bir ilham kaynağı,” diyor.

İlk tartışma geride kaldı, adaylar şimdi 16 ve 22 Ekim tarihlerinde yapılacak diğer iki tartışma programına hazırlanıyor.

Denver Kenti Siyasetin Merkezi Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG